EUROPEES EIKEN GEVELBEKLEDING

Het kernhout van Europees eiken heeft een bruingele tot donkerbruine kleur en steekt hierdoor af tegen het brede bleke spint. Op het kwartiers vlak heeft het hout een streeptekening en op het dosse vlak een vlamtekening. Op het kwartiers vlak geven de grotere stralen een karakteristieke glanzende “spiegel”. Europees- en Amerikaans (wit)eiken  zijn nagenoeg niet van elkaar te onderscheiden en hebben vrijwel dezelfde eigenschappen.

Europees eiken was vroeger een van de meeste voorhanden en duurzaamste houtsoort van Europa waardoor deze van oudsher voor vrijwel alles werd gebruikt. Van buitentoepassingen zoals palen, bruggen, dekken en scheepsbouw tot binnentoepassingen zoals vloeren. Voor gevelbekleding is eiken altijd nog een populaire houtsoort. Vooral voor het restaureren van gevels. Pas op met metalen bevestigingen. Omdat nat eiken corrosief is kan metaal een blauwe tot zwarte kleur achterlaten op het hout. Het wordt dus sterk geadviseerd om altijd roestvrijstalen bevestigingen te gebruiken om kleuren te voorkomen.

  • Andere namen: Spessart Eiken, Zomereik, Wintereik
  • Groeigebied: Europa
  • Duurzaamheid: Klasse II
  • Drogen: Zeer langzaam, er is een kleine kans op scheuren en het hout kan verkleuren
  • Oppervlakafwerking: Goed, bij het gebruik van watergedragen afwerkmiddelen dient rekening te worden gehouden met het hoge looizuurgehalte
  • Bevestiging: Matig, voorboren wordt aangeraden en RVS bevestigingsmateriaal wordt aanbevolen
  • Volumieke massa: 500-710-970 kg/m3 bij 12% vochtgehalte

Bekijk hier de collectie Pure Wood. In deze collectie zit Europees eiken in diverse profielen en behandelingen. Ook kan een profiel of afmeting op maat worden gemaakt. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden. Daar zijn we voor.

Eiken Europees