Ecologische gevelbekleding met duurzaam hout

Houten gevelbekleding wint al jaren aan populariteit, evenals duurzaam bouwen. We zien ecologische, houten gevelbekleding steeds meer bij nieuwbouwprojecten en woningrenovaties, vaak in combinatie met antraciete kozijnen of muren. Maar wat is ecologische gevelbekleding precies en hoe herken je duurzame houten gevelbekleding? Dat vertellen we je in dit artikel.

Wat is ecologische gevelbekleding?

Steeds meer mensen realiseren zich dat duurzaamheid de toekomst heeft. Ook overheden en organisaties zijn zich bewust van de noodzaak om beter met onze leefomgeving om te gaan en stimuleren dit door subsidies te geven op duurzame bouwprojecten. De vraag naar ecologische gevelbekleding neemt daardoor in rap tempo toe. Bij deze vorm van muurbekleding wordt gebruikt gemaakt van duurzame materialen, die op milieuvriendelijke wijze geproduceerd en verwerkt zijn én de isolatie van een gebouw verbeteren.

Kies je voor ecologische gevelbekleding, dan wordt dus niet alleen de ecologische voetafdruk van je woning kleiner, maar bespaar je ook op energiekosten. Zo draag je jouw steentje bij aan een betere leefomgeving. Vormen van ecologische gevelbekleding zijn hout, natuurlijke vezels en leisteen. Zelfs groene daken en gevels in de vorm van verticale tuinen zijn mogelijk. Je kunt kiezen voor één materiaalsoort, maar ook een combinatie van deze materialen geeft een prachtig effect.

Houten gevelbekleding, de trend van dit moment

Je kunt tegenwoordig geen nieuwbouw- of renovatieproject voorbij lopen of er is ergens houten gevelbekleding in verwerkt. Dat verbaast ons niets. Houten gevelbekleding heeft namelijk een warme en natuurlijke uitstraling die veel mensen aanspreekt. Het past bovendien prima bij zowel moderne als traditionele woningen. Ook als het gaat om isolatie is hout een perfecte keuze die je energierekening en de energieklasse van je woning zeker ten goede komt. Niet vreemd dus dat houten gevelbekleding de trend is van dit moment. We verwachten ook dat dit nog jaren zo zal blijven. Houten gevelbekleding is een lust voor het oog en past in een duurzame wereld. Daarbij is het wel belangrijk dat je het juiste hout kiest.

Hoe kies ik het juiste hout voor mijn ecologische gevelbekleding?

Er zijn een paar punten waarop je kunt letten bij de keuze van je houten gevelbekleding: het duurzaamheidskeurmerk en de manier van voorbehandelen.

Gecertificeerd hout met FSC of PEFC-keurmerk

Het is belangrijk om duurzame en verantwoorde bronnen van hout te kiezen om ontbossing en schade aan het milieu te voorkomen. Duurzaam hout komt uit speciaal daarvoor aangeplante bossen die op ecologisch verantwoorde wijze worden beheerd. Daarbij wordt gekeken naar mens, milieu, sociale en economische aspecten in de omgeving van deze aangeplante bossen. Zo kan de lokale bevolking op een eerlijke en verantwoorde manier geld verdienen en wordt de biodiversiteit van het gebied beschermd.

Om er zeker van te zijn dat het hout dat je gebruikt voor gevelbekleding duurzaam is, zijn er enkele keurmerken in het leven geroepen die dit garanderen: het FSC-keurmerk en het PEFC-keurmerk. Beide zijn internationale non-profitorganisaties die zich inzetten voor verantwoord bosbeheer.

HIB Gevels is gecertificeerd FSC en PEFC-leverancier. Wij handelen alleen met boomkwekerijen die gecertificeerd verantwoord werken. Op die manier waarborgen wij dat we houten gevelbekleding leveren die niet alleen van hoge kwaliteit is, maar waarmee je ook je ecologische voetafdruk kunt verkleinen

Thermisch gemodificeerd hout is duurzaam hout

Thermisch gemodificeerd hout, zoals thermic wood of premium wood is dankzij thermische behandeling extra duurzaam gemaakt. Dankzij deze behandeling kunnen zelfs zachte houtsoorten zoals vuren hout of grenen de hoogste duurzaamheidsklasse krijgen. Thermische modificatie is een natuurlijke en milieuvriendelijke manier om zachtere houtsoorten voor te behandelen, zonder chemicaliën of andere milieubelastende middelen. Het hout wordt in een vochtige ruimte afgesloten en gedurende 24 uur geleidelijk aan verwarmd naar ongeveer 200 graden Celsius. Daarna wordt het hout weer geleidelijk afgekoeld. Door dit proces kan vocht niet meer in het hout dringen en maken schimmels en houtrot geen kans. Dit betekent dat de levensduur van de houtsoort tenminste 25 jaar of langer is. Gemodificeerd hout kan daarom zowel binnen als buiten worden toegepast.

Interesse? Vraag een proefmonster aan

HIB Gevels heeft al ruim 60 jaar ervaring in de houtbranche. Die kennis en kunde zetten we in om jou een advies op maat te geven, zodat je gegarandeerd een gevelbekleding kiest die bij je past en waar je jarenlang plezier van hebt. Meer weten? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Dankzij onze jarenlange ervaring en expertise in houten gevelbekleding kunnen wij je gegarandeerd verder helpen. Neem dus gerust even contact met ons op voor persoonlijk advies of voor het aanvragen van een gratis proefmonster.