Bevestiging van houten gevelbekleding; wat zijn de meest gemaakte fouten?

Tegenwoordig is hout één van de meest populaire materialen voor gevelbekleding. Vaak wordt ervoor gekozen om de bevestiging van houten gevelbekleding uit te besteden. Maar misschien ben je zelf wel handig aangelegd, waardoor je de houten gevelbekleding zelf kan bevestigen. Om je te behoeden voor veelgemaakte fouten, hebben we deze hieronder op een rijtje gezet.

Geef het hout voldoende ruimte

We weten allemaal dat hout kan krimpen en uitzetten. Zo ook houten gevelbekleding. Om te voorkomen dat de houten gevelbekleding kromtrekt, is het belangrijk dat je tijdens het bevestigen de latten niet te strak op elkaar monteert. Zorg daarom voor voldoende ruimte tussen de latten. Normaal gesproken wordt er ongeveer 2 mm aangehouden.

Vermijd een spijkerpistool voor het bevestigen van houten gevelbekleding

Om de klus snel achter de rug te hebben, wordt er vaak met een spijkerpistool gewerkt. Maar het wordt niet aanbevolen om hiermee houten gevels (zeker voor zachte en lichte houtsoorten als Ayous en Red Cedar) mee te bevestigen. Waarom? Door het spijkerpistool komen de bolkopnagels te diep in het hout te liggen. Je wil juist dat de bolle kop van de nagel op het hout komt te liggen i.p.v. in het hout. Wel kun je de spijkermachine heel licht afstellen, waarna je het laatste deel met een kleine hamer afrondt. Pas wel goed op dat je het hout niet raakt.

Gebruik de juiste nagels

Voor de bevestiging van houten gevelbekleding wordt er nog te vaak te dikke nagels gebruikt. Er ontstaat meer kans op scheurvorming waardoor geveldelen los kunnen gaan zitten. Sowieso moet je nooit nieten of T-nagels gebruiken, maar roestvast stalen ringnagels of schroeven.

Vang temperatuurschommelingen op met ventilatie

Doordat de houten gevel van bijvoorbeeld Pure Wood voortdurend wordt blootgesteld aan weersinvloeden, moet deze bestand zijn tegen kou, regen en hitte. Diezelfde weersinvloeden zorgen voor grote temperatuurverschillen wat de levensduur van de gevel verkort. Daarnaast kan het leiden tot schimmel, rotting of andere vochtproblemen. Je kunt dergelijke problemen voorkomen door goede ventilatie aan te brengen. Maar hoe zorg je er nou voor dat de houten gevel op de juiste manier wordt geventileerd?

Tijdens de bevestiging van de houten gevelbekleding blijf je 2 cm van de dakrand af. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat het gevelhout zowel onder als boven ‘verticaal’ kan ademen. Het is helemaal ideaal als de onderkant van je huis of schuur tot kniehoogte is opgemetseld; dit om de gevel vrij te houden van opspattend vuil en vocht. Houd bij voorkeur de onderkant in ieder geval 40 cm vrij van de grond.

Houd waterafvoer in gedachten

Vocht kan voor een verminderde levensduur zorgen. Om ervoor te zorgen dat de houten gevel zo lang mogelijk meegaat, is het belangrijk dat deze het water goed kan afvoeren. Je kunt dit doen door een afdruipprofiel aan de onderkant van je gevelplanken aan te brengen. Je gaat als volgt te werk: zaag de planken aan de onderkant schuin af, zodat waterdruppels recht naar beneden druppelen.

Gebruik panlatten die dik genoeg zijn

Door te dunne panlatten te gebruiken, is de kans dat gevelkleding minder lang meegaat. Dit heeft er mee te maken dat de gevel onvoldoende kan ‘ademen’. Om dit te voorkomen kun je het best panlatten gebruiken die 1,5x de profieldiepte is. Een andere manier om tot de juiste dikte te komen, is om meerdere latten op elkaar te bevestigen. Wel is dit alleen mogelijk bij horizontale gevelbekleding.

Zorg voor de juiste opslag

Ook de manier waarop het hout voor houten gevelbekleding wordt opgeslagen is een veelgemaakte fout. Vaak wordt het hout opgeslagen zonder enige bescherming tegen de zon, regen of wind. Vocht leidt ertoe dat het hout gaat uitzetten, terwijl hitte kan leiden tot uitdroging. Regel daarom een vochtvrije opslagruimte waar het hout beschermd is tegen kou, regen en hitte.

Advies nodig bij het bevestigen van houten gevels?

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je mooie houten gevel. Daarom raden wij altijd aan om niet te besparen op de montage van je gevel en dit uit te besteden aan een expert. Daar willen wij je ook graag bij helpen! Ook voor advies omtrent de juiste houtsoort ben je bij ons aan het juiste adres. Wij zorgen ervoor dat je de juiste keuze maakt, of je nou voor Premium Wood , Thermic Wood of Special Wood kiest. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.