Een ecohuis bouwen, hoe doe je dat?
Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat we zuinig om moeten gaan met onze planeet. Dat kan op verschillende manieren: door water te besparen, minder energie te verbruiken, te kiezen voor hernieuwbare energie en duurzaam te wonen en consumeren. In Scandinavië, Noord-Amerika en Duitsland ligt de focus al langere tijd op ecohuizen. Maar ook in Nederland blijft de vraag naar duurzame woningen stijgen. Waar moet je aan denken als je een ecohuis gaat bouwen en welke materialen gebruik je? Dat vertellen we je in dit blog.
Wat is een ecohuis?
Een ecohuis is meer dan alleen een woning die gebouwd is met duurzame materialen. Bij het bouwen van een ecohuis houd je namelijk ook rekening met duurzaamheidsaspecten als energie-efficiëntie en zuinig omgaan met water. Het creëren van een gezonde leefomgeving voor zowel mensen, dieren als de natuur staat centraal. Net als het verkleinen van je ecologische voetafdruk en het waarborgen van de gezondheid van de planeet op de lange termijn.
Wat zijn de kenmerken van een ecohuis?
De milieu-eisen, duurzame initiatieven en gebruiken kunnen van land tot land en plaats tot plaats verschillen. Maar in het algemeen zijn er een paar elementen die van jouw woning een ecowoning maken.
- Minder energieverbruik: Zuinig omgaan met energie is een belangrijke basis bij het bouwen van een ecohuis. Dat betekent dat je in ieder geval zoveel mogelijk gebruik maakt van hernieuwbare energie door middel van windturbines of zonnepanelen. Ook apparaten en verlichting moeten zo energiezuinig mogelijk zijn. Daarnaast is het van belang om je huis op en top te isoleren met natuurlijke isolatiematerialen, zoals cellulosevezels, hennep, vlas, schapenwol of kurk. Ook de materiaalkeuze voor je gevelbekleding heeft impact op de isolatiewaarde van je woning. Houten gevelbekleding, zeker wanneer gemaakt van thermisch gemodificeerd hout, vormt hierin een duurzame optie met hoge isolatiewaarde.
- Waterbesparing en -opvang: Ook het verminderen van waterverbruik moet hoog op je lijstje staan als je een ecohuis bouwt, want zeg nou zelf… eigenlijk is het zonde als we het toilet doorspoelen met drinkwater. Ook de tuin doet het prima op regenwater of grijswater zoals we het ook weleens noemen. Maak daarom gebruik van systemen om het regenwater op te vangen, doe aan grijswaterrecycling en gebruik waterbesparende kranen.
- Gezond woonklimaat: Een ecohuis is niet alleen gezond voor de omgeving en onze planeet maar ook voor jou als bewoner. Je huis is goed geventileerd en heeft een gezonde luchtkwaliteit. Materialen die je gebruikt bevatten geen schadelijke chemicaliën. Daarnaast gebruik je zoveel mogelijk natuurlijk daglicht, zodat je niet alleen je huis lekker licht houdt, maar ook jezelf voldoende oplaadt.
- Minder (bouw)afval: Ook het beheersen van afvalstromen draagt bij aan jouw duurzame manier van wonen. Zorg bij de bouw van de woning ervoor dat je zo min mogelijk bouwafval overhoudt en materialen zoveel mogelijk recyclet. Maar ook als je eenmaal van je ecohuis kunt genieten, blijft reclycling en het verminderen van je afvalstapel een belangrijke must. Je helpt jezelf een handje als je in elke ruimte van je huis afvalbakken plaatst die geschikt zijn voor afvalscheiding. Maar denk voor groenafval ook eens aan een eigen composthoop waarmee je vervolgens je tuin kunt bemesten.
- Duurzame materialen: Bij het bouwen van een ecohuis moeten uiteraard duurzame en milieuvriendelijke materialen worden gebruikt. Het gaat daarbij niet alleen om natuurlijk of gerecycled materiaal en duurzaam geproduceerd hout, maar ook om de manier van produceren, verwijderen en transporteren van deze materialen.
Welke duurzame materialen gebruik je voor een ecohuis?
Er zijn tal van duurzame materialen die je kunt gebruiken voor je ecohuis. Natuurlijke bouwmaterialen als hout, metaal, glasvezels zijn altijd een prima keuze. We zetten hier enkele opties voor je op een rij.
- Hout: Je kunt duurzaam geproduceerd hout gebruiken voor zowel de hele constructie van je woning als in de vorm van ecologische gevelbekleding. Kies wel voor hout met een FSC® of PEFC-keurmerk. Dan weet je zeker dat je goed zit. Hout is hernieuwbaar, isoleert goed en heeft een prachtige natuurlijke uitstraling. Door te kiezen voor thermisch gemodificeerd hout oftwel ’thermic wood’ kies je voor een ecologisch materiaalsoort dat 20 tot 25 jaar lang meegaat, waardoor je milieubelasting verder verlaagd wordt. Door deze behandeling worden zachte houtsoorten zoals vuren en grenen verduurzaamd waardoor zij net zo lang goed blijven als hardhout. HIB Gevels koopt alleen hout in dat op verantwoorde wijze is geproduceerd. Geen ontbossing, geen verloren regenwoud. Zo kies je voor een houten gevelbekleding zonder nadelen. Vraag gerust een gratis monster aan als je de kwaliteit en mooie natuurlijke uitstraling van houten gevelbekleding zelf wil ervaren.
- Leisteen: Deze natuurlijke steensoort werd van oorsprong vaak gebruikt voor daken. Niet voor niets kennen we het spreekwoord ‘Het gaat van een leien dakje’. Tegenwoordig wordt leisteen ook veel gebruikt als gevelbekleding. Het is duurzaam en heeft een natuurlijke uitstraling. Je kunt kiezen voor natuurlijke leisteen dat gewonnen is uit steengroeven, maar ook voor gerecycled leisteen dat gemaakt is uit sloopafval. Daarnaast is leisteencomposiet nog een optie. Dit bestaat uit verschillende gerecyclede materialen, zoals vezelcement en leisteen.
- Bakstenen: Kies duurzaam geproduceerde bakstenen of bakstenen die zijn gemaakt van gerecyclede materialen die afkomstig zijn van bijvoorbeeld gesloopte gebouwen.
- Leem: Een bouwmateriaal dat nog steeds veel gebruikt wordt in Afrika, maar tot het begin van de 20e eeuw ook in Europa. En niet voor niets. Het is een natuurlijk materiaal dat hernieuwbaar is, goed isoleert en in staat is vocht te reguleren.
- Glas: Kies voor dubbel of triple glas, liefst van gerecyclede materialen en laat hier een laag-emissiecoating (Low-E coating) op aanbrengen. Daarmee hou je de kou in de winter buiten en blijft het in de zomer juist lekker koel. Denk ook goed aan lichtkoepels en andere manieren om je ecohuis te voorzien van natuurlijk licht.
- Beton: Ook beton kan je prima toepassen in je ecologische woning, ondanks dat er bij de productie van cement (een onderdeel van beton) veel CO2 vrijkomt. De crux zit hem in de keuze van het beton. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor beton met duurzaam cement of een lage milieubelasting. Daarnaast is gerecycled beton een optie. Laat je goed informeren, dan kan ook jouw ecohuis uitgerust worden met beton. Beton is bovendien heel goed in staat om warmte op te slaan of af te geven op momenten dat dat nodig is. Fijn voor een comfortabel binnenklimaat dus.
- Staal: Ook staal heeft niet altijd een goede reputatie, maar net als bij beton is het prima mogelijk om staal te gebruiken voor je duurzame woning. Er is staal op de markt dat duurzaam geproduceerd is. Staal is bovendien prima te recyclen, dus ook de keuze voor een gerecyclede variant is een prima optie.
- Groendak: Een groendak is een dak met levende planten. Ideaal als je voor een natuurlijke uitstraling gaat, de isolatie wilt verbeteren, regenwater wilt absorberen en de omgevingstemperatuur wilt verminderen.
Ecologische gevelbekleding van hout
Je ziet steeds vaker huizen met houten gevelbekleding. Niet geverfd, maar in de eigen mooie houtkleur, gecombineerd met leisteen of andere natuurlijke materialen. Een trend die prima in het huidige tijdsbeeld past, want een duurzame houten gevelbekleding heeft niet alleen een warme uitstraling, het is ook letterlijk warm. De isolerende eigenschappen van hout zijn namelijk geweldig. Zo help je je ecohuis aan een energielabel A+ of hoger. Let daarbij wel op het keurmerk en de behandeling van het hout dat je kiest.
De ecologische houten gevelbekleding van HIB Gevels is altijd voorzien van het FSC® en PEFC-keurmerk. Daarnaast kan je er bij ons zeker van zijn dat het hout geen chemicaliën bevat. Om het hout een langere levensduur te geven, wordt dit namelijk thermisch gemodificeerd. Het hout wordt daarbij in een vochtige ruimte afgesloten en gedurende 24 uur geleidelijk aan verwarmd naar ongeveer 200 graden Celsius. Daarna wordt het hout weer geleidelijk afgekoeld. Hierdoor wordt het hout vochtbestendig en gaat het tenminste 25 jaar mee.
Houten gevelbekleding over? Maak een moestuin
Zoals we hierboven al aangaven, is het bij de bouw van een ecohuis heel belangrijk om zo min mogelijk bouwafval te produceren. Heb je na de bouw van je ecohuis nog houten gevelbekleding over? Maak dan perkjes voor je eigen moestuin en kruidentuin. Dan geniet je in jouw ecohuis ook nog eens van je eigen geteelde aardappeltjes, met rozemarijn, peterselie, sla en tomaten. Natuurlijk bemest met je eigen compost.
Interesse in duurzame houten gevelbekleding?
Plannen voor een ecohuis? Houten gevelbekleding past perfect in het plaatje. Ben je benieuwd welk type hout, welke afwerking en welke manier van monteren het beste aansluit bij jouw specifieke wensen? Neem dan even contact met ons op voor persoonlijk advies of vraag een gratis proefmonster aan.