Hout wordt ingedeeld in hardhout en zachthout

Het verschil tussen deze twee groepen zit niet in de hardheid maar in de duurzaamheid van het hout. De classificering van een houtsoort als ‘hardhout’ of ‘zachthout’ heeft te maken met de groei van de boom. Het verschil tussen hardhout en zachthout zit dus eigenlijk in de zaden van de boom waarvan het hout afkomstig is. En in de manier waarop de boomsoort zich ‘voortplant’.

Hardhout is afkomstig van bomen en planten waarvan de zaden worden omgeven of bedekt door een vrucht. Hardhout wordt ook vaak loofhout genoemd. Zachthout is juist afkomstig van ‘naaktzadige’ bomen en planten. De zaden van deze bomen vallen op de grond zonder dat ze worden beschermd door een vrucht. Zachthout wordt ook vaak naaldhout genoemd

De eigenschappen van hardhout

Hardhout is hout dat afkomstig is van loofbomen zoals de in Nederland veel voorkomende eikenboom. Veel hardhoutsoorten komen uit andere werelddelen. Denk bijvoorbeeld aan Padoek, Iroko, Afzelia en Meranti.

Loofbomen verliezen in de herfst hun bladeren. Over het algemeen groeien loofbomen vrij langzaam waardoor een compacte houtsoort met een hoge dichtheid ontstaat. Door deze langzame groei en de compacte celstructuur is hardhout over het algemeen duurzamer dan zachthout. De duurzaamheid is per houtsoort verschillend. Over het algemeen geldt dat hardhout ook zonder behandeling (mits op de juiste manier gemonteerd) buiten kan worden toegepast voor bijvoorbeeld de gevel.

De eigenschappen van zachthout

Zachthout is hout dat afkomstig is van naaldbomen. Bekende zachthoutsoorten voor de gevel zijn bijvoorbeeld Vuren, Grenen, Radiata Pine en Western Red Cedar. Deze naaktzadige bomen behouden hun naalden het hele jaar. Naaldbomen groeien relatief snel waardoor een minder compacte houtsoort ontstaat met een minder hoge dichtheid dan het hout van loofbomen. Zachthout is over het algemeen dan ook minder duurzaam dan hardhout. Om zachthout buiten toe te passen heeft het hout een behandeling nodig. HIB Gevels verduurzaamt het naaldhout door het op een milieuvriendelijke manier te modificeren. Door dit modificatieproces krijg je dezelfde duurzaamheid als hardhout met de uitstraling en tekening van zachthout.

Verduurzamen van hout door thermische modificatie, hoe werkt dat?

Zachthout soorten worden in een volledig afgesloten, zeer vochtige ruimte, gedurende ca. 24 uur geleidelijk aan afwisselend verwarmd naar ca. 200 graden en daarna weer geleidelijk afgekoeld. Door dit proces waarin uitsluitend gebruik wordt gemaakt van hitte en stoom en dus niet van chemicaliën, verandert de celstructuur van het hout. Lees hier verder over thermisch modificeren van hout.

Kan hardhout en zachthout worden toegepast in gevels?

Ja! Zowel het hout van loofbomen (hardhout) als het hout van naaldbomen (zachthout) is geschikt om toe te passen als gevelbekleding. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen en heeft vaak ook een eigen unieke montage en verzorging nodig.

Wij informeren je op onze website over de verschillende houtsoorten die wij aanbieden in onze collecties. Bekijk het assortiment, vraag een monster aan of app ons als je vragen hebt.

loofhout bomen