Wat is thermisch gemodificeerd hout?

Het thermisch modificeren van hout is een milieuvriendelijk proces waardoor het hout duurzamer wordt. Hierbij wordt warmte en vocht gebruikt. Maar hoe werkt dit? 

Zachthout soorten zoals vuren en grenen, maar ook radiata pine of bijvoorbeeld ayous, worden in een vochtige ruimte afgesloten. Hier wordt het hout gedurende 24 uur geleidelijk aan verwarmd naar ca. 200 graden. Daarna wordt het hout weer geleidelijk afgekoeld. Door dit proces verandert de celstructuur van het hout, verharden de celwanden en karameliseren de zogenoemde suikers. Het mooiste is dat er uitsluitend gebruik wordt gemaakt van hitte en stoom en dus niet van chemicaliën.

Door thermische modificatie kan vocht niet meer in het hout dringen. Hierdoor vinden schimmels geen voedingsboden meer. Het hout kan dus niet meer rotten!

De eigenschappen van het hout verbeteren dus aanzienlijk en het hout krijgt een mooie, bruine kleur. De duurzaamheidsklasse van het hout wordt door het thermisch modificeren I/II. Dit is een duurzaamheidsklasse die overeenkomt met veel hardhout soorten. Dit betekent dat de levensduur van de houtsoort tenminste 25 jaar of langer is. Gemodificeerd hout kan daarom zowel binnen als buiten, onbehandeld of met behandeling worden toegepast.

Waarom zou je dus kiezen voor thermisch gemodificeerde gevelbekleding?

  • Milieuvriendelijk omdat er bij het verduurzamingsproces geen chemicaliën worden gebruikt
  • Het hout krijgt duurzaamheidsklasse I/II waardoor het ruim 25 jaar mee gaat
  • Schimmels en andere vormen van houtrot maken geen kans op thermisch gemodificeerd hout
  • Het hout is vormvast en zal niet meer werken door het blijvend gereduceerde vochtgehalte
  • De kleur van het hout krijgt een warme, bruinere tint
  • Thermisch gemodificeerd hout heeft een luxe uitstraling
  • Na modificatie kan het hout onbehandeld aan de gevel worden toegepast

Ben jij erover uit dat een thermische gemodificeerde gevel echt iets voor jou is? Bekijk dan eens onze Thermic Wood of Premium Wood collecties!

Wat is thermisch gemodificeerd hout?