Hoe zorg je ervoor dat je houten gevel brandveilig is?

Vaak spreken wij mensen die enorme interesse hebben in houten gevelbekleding voor hun woning of bedrijfspand, maar toch nog twijfelen. Deze twijfel komt in veel gevallen door hetzelfde onderwerp: de brandveiligheid. Wij snappen deze twijfel wel. Over het algemeen is hout kwetsbaarder voor brand dan veel andere materialen. Dit klopt, maar door het hout te voorzien van de juiste behandeling kan een houten gevel toch voldoen aan de vereiste brandklasse.

De eisen rondom brandveiligheid

In de bouwwereld spreken we over brandklassen. Dit zegt iets over het risico van brandoverslag van het ene naar het andere gebouw of object. De brandklasse wordt bepaald door de samenstelling van gebruikte materialen en de montage daarvan. Houten gevelbekleding is hierbij vaak een aandachtspunt. Veel houtsoorten voldoen niet vanuit zichzelf aan de gestelde eisen. Maar met de juiste maatregelen kan je er toch voor zorgen om een bepaalde brandklasse te behalen.

Hoe kan de houten gevel brandveilig worden gemaakt?

Bijna alle houtsoorten die kunnen worden toegepast als houten gevelbekleding, kunnen door een zogenaamde ‘brandvertrager’ brandveilig worden gemaakt volgens de gestelde normen. Dit wordt gedaan door het hout te impregneren, dompelen of coaten met brandvertragende systemen. Om daadwerkelijk te kunnen verklaren dat het hout brandveilig is gemaakt heb je een certificaat nodig, opgesteld en getekend door een bevoegde specialist.

Moet de gehele gevel voldoen aan de eisen?

Over het algemeen dient minimaal 95% van de gevel te voldoen aan de juiste eisen. De bedoeling van deze uitzondering van 5% is dat er ook sporadisch andere onderdelen, elementen of materialen kunnen worden gebruikt in de gevel. Hiermee bedoelen we echter alleen de gevel zelf. Ramen, deuren en kozijnen worden niet meegeteld in dit oppervlak en vallen onder een andere regeling. Het streven blijft natuurlijk altijd 100% brandveiligheid.

Het belang van profielen op brandveiligheid

De brandklasse hangt samen met het profiel van montage wat wordt gekozen. Zo kan bij halfhouts rabat of Zweeds rabat de vlam in principe niet in de spouw naar binnen slaan. Bij sommige andere montage methoden is dit wel het geval. Ook het profiel is dus een aandachtspunt dat de brandveiligheid van je houten gevelbekleding kan beïnvloeden.

Bespreek je wensen altijd met een specialist

Er komt dus wel het een en ander kijken bij de brandveiligheid van de gevel en de eisen die daaraan gesteld worden. Voor de veiligheid van jezelf en de omwonenden, raden we dus altijd aan om een specialist te laten meekijken in jouw wensen en ontwerp. Maak ook enkel gebruik van materialen die brandveilig zijn. Voor houten gevelbekleding geldt dus dat het aangeraden wordt om deze daar waar nodig is te voorzien van een brandvertrager.

Specifiek moet je rekening houden met brandklasse D en brandvoortplantingsklasse 4. Voor sommige nieuwbouw projecten is tegenwoordig brandklasse B vereist.

Ieder project en onderdeel hiervan heeft zijn eigen specifieke brandeisen. Verdiep je dus op tijd in de voorwaarden waar jouw huis of gebouw onder valt en bespreek deze voorwaarden met een specialist.

Bij HIB gevels hebben we ervaring met het realiseren van de juiste brandklassen voor verschillende type hout en verschillende woningen en panden. Wij denken daarom graag met u mee. Interesse in houten gevelbekleding? Neem dan contact met ons op zodat we kunnen bespreken wat voor jouw wensen nodig is. Liever eerst onze producten bekijken? Dat kan door gratis monsters aan te vragen!