Waarom kiezen voor gevelbekleding van hout?

Ben je een aanbouw aan het plaatsen, je huis aan het verbouwen of juist een nieuw huis aan het bouwen? Dan sta je voor een hoop belangrijke keuzes. Eén daarvan is de keuze voor gevelbekleding. Een erg belangrijke keuze. Niet alleen essentieel voor de uitstraling van je woning, maar ook belangrijk met oog op duurzaamheid. Er bestaan heel veel verschillende soorten gevelbekleding. Denk aan hout, gevelsteen, kunststof, metaal, crepi (of bepleisteren), PVC, steenstrips of zelfs planten. Houten gevelbekleding wint een enorme populariteit de laatste jaren, zowel door de natuurlijke uitstraling als de unieke duurzame kenmerken.

De voordelen van houten gevelbekleding

Alle soorten gevelbekleding hebben hun eigen voor- en nadelen. Er is geen soort gevelbekleding die voldoet aan alle eisen die mensen kunnen hebben. Toch zijn wij ervan overtuigd dat houten gevelbekleding voor heel veel huizen een passende gevelbekleding soort is. Het is wel belangrijk dat er goed wordt nagedacht over belangrijke keuzes in bijvoorbeeld houtsoort en brandveiligheid. De voordelen van houten gevelbekleding zijn onder andere:

  • Een natuurlijke, elegante vorm van gevelbekleding

Misschien wel een van de meest belangrijke argumenten om voor een bepaalde gevelbekleding soort te kiezen: de uitstraling. Houten gevelbekleding geeft een unieke, natuurlijke uitstraling. Een uitstraling waar andere gevelbekleding soorten niet bij in de buurt komen. Hout past bovendien bij elke woning. Het versterkt in een landelijke omgeving nog meer het landelijke gevoel, terwijl het in een moderne woning juist extra luxe kan benadrukken.

  • Duurzame gevelbekleding

Hout is een enorm duurzame keuze. Zeker wanneer je kiest voor thermisch gemodificeerd hout, gaat deze jaren mee en verlaag je de ecologische voetafdruk van je huis. Daarnaast is hout een hernieuwbaar product; het gaat ten slotte net zo lang mee als de groeiduur van de boom. Gemiddeld gaat houten gevelbekleding ongeveer 25 jaar mee, afhankelijk van de houtsoort. Daarna kan het hout uitstekend in andere toepassingen hergebruikt worden.

  • Voor ieder wat wils

De keuzes voor houten gevelbekleding variëren enorm. Voor ieders wensen is er wel een soort of kleur beschikbaar. Ook vind je houten gevelbekleding in verschillende prijsklassen, afhankelijk van bijvoorbeeld de duurzaamheid. Bovendien kun je kiezen uit veel verschillende profielen, ook dit is van belang voor de uitstraling van de gevel.

Aandachtspunten bij houten gevelbekleding

Net als bij alle andere soorten gevelbekleding, is het wel belangrijk om goed na te denken over de keuze voor houten gevelbekleding en de montage daarvan. Als je de verkeerde houtsoort bijvoorbeeld kiest, kun je over een aantal jaar misschien minder tevreden zijn over de uitstraling van je woning. Hardhout soorten hebben namelijk als natuurlijk kenmerk dat het in de loop der jaren gaat vergrijzen. Veel mensen weten en accepteren dit of vinden dit juist een nog natuurlijkere uitstraling geven. Anderen willen het hout zo lang mogelijk in dezelfde kleur houden. Bespreek deze wensen altijd met een specialist, alleen zo kom je erachter wat voor jou de beste soort zal zijn.

Een ander aandachtspunt is de brandveiligheid. Als hier niet goed over nagedacht wordt, kan houten gevelbekleding gevaarlijk zijn op het moment dat er brand ontstaat. Gelukkig zijn er heel veel manieren om dit te voorkomen en waardoor houten gevelbekleding juist heel brandveilig is.

Houten gevelbekleding combineren met andere soorten

Je kunt ervoor kiezen om je gehele huis, schuur of aanbouw met hout te monteren. Wat we ook veel terugzien is dat mensen ervoor kiezen om delen van hun woning van hout te voorzien, in combinatie met bijvoorbeeld traditionele stenen gevelbekleding of een bepleisterde gevel. Zo kun je profiteren van de goede eigenschappen van de verschillende soorten gevelbekleding. Afhankelijk van je wensen kun je hout in allerlei vormen en onderdelen van je gevel toepassen. We denken graag met je mee!

Gevelbekleding van HIB Gevels

We hebben al veel bijzondere projecten met houten gevelbekleding mogen realiseren. We hebben een breed assortiment van verschillende soorten houten gevelbekleding, allen thermisch gemodificeerd. Graag denken we mee in jouw wensen en hoe we deze met hout kunnen realiseren. Altijd met het oog op duurzaamheid en veiligheid. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of voor het vrijblijvend aanvragen van monsters.