Houten gevelbekleding voor een uitbouw

Het vinden van passende gevelbekleding voor een uitbouw kan een uitdaging zijn, vooral wanneer de bestaande woning is gebouwd met bakstenen. Het is vaak een lastige opgave om exact dezelfde baksteen te vinden voor de uitbreiding. Gelukkig biedt houten gevelbekleding een uitkomst voor dit probleem. Met houten gevelbekleding kan je zorgen dat je uitbouw naadloos aansluit bij de bestaande stijl van de woning. Tegelijkertijd kan je met houten gevelbekleding de buitenzijde van je woning ook juist een extra landelijke of moderne uitstraling geven, afhankelijk van de specifieke gevelbekleding die je kiest. Van een rustieke, natuurlijke look tot een strak en modern design; houten gevelbekleding biedt een breed scala aan stijlen en mogelijkheden om de uitbouw een karakteristiek en aantrekkelijk uiterlijk te geven.

HIB Gevels, voortgekomen uit het gerenommeerde Houtimport Best, brengt meer dan 60 jaar ervaring in hout naar de wereld van gevelbekleding. We voorzien professionals van hoogwaardige gevelproducten door middel van een onderscheidend assortiment en relevante kennis. Je mag ons altijd bellen voor vragen. Ook is het mogelijk om een gratis monster aan te vragen van de diverse soorten houten gevelbekleding die wij bieden, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Let hierop als je houten gevelbekleding voor een uitbouw kiest

Bij het overwegen van houten gevelbekleding voor je uitbouw zijn er diverse belangrijke aspecten om in gedachten te houden. Deze keuze beïnvloedt niet alleen de uitstraling van je huis, maar ook hoe goed het bestand is tegen weersinvloeden en hoeveel onderhoud het nodig heeft.

Welke uitstraling wil je de uitbouw geven?

Met houten gevelkleding kun je vele kanten op. Zowel de manier van monteren als het houtsoort en de afwerking daarvan hebben een grote impact op het uiterlijk van het eindresultaat. Elk type hout heeft zijn eigen unieke uitstraling en eigenschappen, waardoor het belangrijk is om na te denken over welke look je wilt creëren en welke houtsoort daar het beste bij past. Sommige houtsoorten – waaronder vuren – hebben een natuurlijke, rustieke uitstraling en zijn gemakkelijk te bewerken. Anderen zijn geschikter voor een moderne look. HIB gevels biedt een zeer breed assortiment. Neem dus gerust even contact met ons op voor persoonlijk advies. Hieronder nemen we een kleine greep uit het assortiment verder onder de loep.

Vuren gevelbekleding

Vuren is een veelgebruikte houtsoort voor gevelbekleding vanwege zijn rustieke uitstraling en bewerkbaarheid. Onbehandeld vurenhout kan echter gevoelig zijn voor vocht en schimmel. Gelukkig kan vurenhout door thermische modificatie worden verduurzaamd, waardoor het een duurzaamheidsklasse I/II krijgt en zeer geschikt is voor gevelbekleding. Het Noord-Europees vuren kenmerkt zich door zijn lichtgele kleur met weinig verschil tussen kernhout en spint, terwijl thermisch gemodificeerd vurenhout een prachtige goudbruine kleur krijgt.

Western Red Cedar gevelbekleding

Western Red Cedar is een houtsoort die bekend staat om zijn grote kleurvariatie, variërend van goudbruin tot roodbruin. Na blootstelling aan weer en licht zal het hout een lichte, geelbruine tot roodbruine kleur krijgen. Een opvallende eigenschap van Western Red Cedar is de zoete cedergeur die zelfs na installatie aan de gevel nog te ruiken is. Dit hout is licht van gewicht en heeft van nature een hoge duurzaamheid (klasse II), wat het ideaal maakt voor gevelbekleding.

Europees eiken gevelbekleding

Europees eiken wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. Het kernhout heeft een bruingele tot donkerbruine kleur en steekt af tegen het bleke spint. Europees eiken is geschikt voor gevelbekleding en wordt vaak gebruikt bij restauraties vanwege zijn karakteristieke uitstraling. Let op bij het bevestigen van eiken gevelbekleding, omdat nat eiken corrosief kan zijn voor metalen bevestigingen. Gebruik daarom altijd roestvrijstalen bevestigingen om kleurveranderingen te voorkomen.

Benieuwd hoe deze houten gevelbekleding er in het echt uitziet? Vraag dan geheel vrijblijvend een gratis monster aan.

Onderhoud aan de gevelbekleding van de uitbouw

Houten gevelbekleding is nooit volledig onderhoudsvrij. Ieder houtsoort moet soms worden schoongemaakt. Wel zitten er flinke onderlinge verschillen in de mate van onderhoud.

Onbehandelde hardhouten gevelbekleding staat bekend om zijn natuurlijke duurzaamheid en kan zonder extra behandeling vele jaren mooi blijven, zelfs in weer en wind. Deze houtsoorten zijn van nature bestand tegen vocht en rot en vereisen minder onderhoud dan hout met een coating. Aan de andere kant vergt houten gevelbekleding met een coating meer onderhoud om zijn esthetiek en duurzaamheid te behouden. Coatings kunnen bescherming bieden tegen vocht en UV-straling, maar moeten regelmatig worden bijgewerkt om de bescherming te behouden.

Duurzaamheidsklasse van je houten gevelbekleding

Het is ook belangrijk om te kijken naar de duurzaamheidsklassen van houten gevelbekleding. Deze klassen geven aan hoe lang het hout naar verwachting meegaat onder verschillende omstandigheden. Hout met duurzaamheidsklasse 1 of 2 is beter bestand tegen vocht, schimmels en insecten en zal over het algemeen langer meegaan dan hout met duurzaamheidsklasse 3 of 4. Het is aan te raden om te kiezen voor hout met een duurzaamheidsklasse die past bij de omstandigheden waarin de gevelbekleding wordt geplaatst.

Thermisch gemodificeerd hout voor uitbouw

Door hout thermisch te modificeren wordt de duurzaamheidsklasse van het houtsoort verbeterd. Thermisch gemodificeerd hout is behandeld met hitte en stoom, waardoor de eigenschappen van het hout veranderen. Thermisch gemodificeerd hout wordt vaak gekozen vanwege zijn verbeterde duurzaamheid, stabiliteit en weerbestendigheid.

Door de behandeling onder hoge temperatuur worden de suikers en harsen in het hout afgebroken, wat resulteert in een verminderde gevoeligheid voor vocht en schimmels. Dit maakt thermisch gemodificeerd hout uitermate geschikt voor buitentoepassingen zoals gevelbekleding voor een uitbouw. Bovendien trekt het hout minder snel krom, waardoor het zijn vorm en structuur behoudt onder verschillende weersomstandigheden.

Verschillende manieren van monteren

Naast het houtsoort maakt, zoals eerder gesteld, de manier van monteren ook een groot verschil in het uiterlijk van het eindresultaat.

Verticale montage kan bijvoorbeeld de hoogte van de uitbouw benadrukken en een gevoel van elegantie creëren, terwijl horizontale montage de breedte kan accentueren en een modernere uitstraling kan geven. Daarnaast kan de keuze voor verticale of horizontale montage ook invloed hebben op de perceptie van de hoogte of breedte van je uitbouw. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over welke montage het beste past bij de stijl van je woning en de gewenste uitstraling van je uitbouw.

Verschillende profielen, verschillende uitstralingen

Bij het kiezen van houten gevelbekleding voor je uitbouw heb je de keuze uit verschillende soorten profielen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het channelsiding profiel bijvoorbeeld biedt een strakke en moderne uitstraling door de diepe groeven tussen de planken, maar kan gevoeliger zijn voor vochtophoping.

Het rabat blind vernageld profiel daarentegen heeft een traditionelere uitstraling en kan een meer klassieke esthetiek aan je uitbouw geven. Echter, omdat de nagels verborgen zijn, kan dit profiel lastiger te installeren zijn en kan het meer tijd kosten.

Het board profiel is veelzijdig en kan worden gebruikt om zowel moderne als klassieke looks te creëren, maar de bredere planken kunnen duurder zijn in aanschaf.

Het Zweeds rabat profiel is een populaire keuze vanwege zijn robuuste uitstraling en duurzaamheid, maar het vereist meer materiaal vanwege de bredere planken. Tot slot biedt HIB gevels ook opties in houten gevelbekleding met het triple rhombus profiel. Dit profiel biedt een uniek en opvallend ontwerp. Het kan echter wel iets meer onderhoud vergen vanwege de complexiteit van het profiel.

Wederom; schroom vooral niet om ons even te bellen voor persoonlijk advies in het maken van de juiste keuze in montage en profiel.

Op zoek naar de beste houten gevelbekleding voor een uitbouw?

Ben je op zoek naar de beste houten gevelbekleding voor een uitbouw? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bij HIB Gevels vind je een uitgebreide selectie van houtsoorten voor gevelbekleding, elk met unieke kenmerken en voordelen. We bieden deskundig advies en oplossingen die aansluiten bij jouw specifieke wensen en eisen. Of je nu op zoek bent naar duurzaamheid, esthetiek, of een specifieke stijl, HIB Gevels heeft de expertise en het assortiment om aan jouw behoeften te voldoen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en persoonlijk advies of vraag direct een gratis monster aan van je houten gevelbekleding naar keuze.