Tips voor het onderhouden van je houten gevelbekleding!

De wisselende seizoenen in ons land zorgen ervoor dat de houten gevel na montage flink wat te verduren krijgt. Om ervoor te zorgen dat je gevel er altijd mooi uitziet is het belangrijk om deze goed te onderhouden. 

Allereerst is het belangrijk dat je voor jezelf bepaalt welke uitstraling de houten gevelbekleding moet hebben. Heb je ervoor gekozen om de gevel natuurlijk te laten vergrijzen? Dan heb je over het algemeen weinig onderhoud. Wel moet je de houten gevel regelmatig ontmossen en vrij maken van ander vuil zoals zand. Dit kan je het beste doen met een zachte borstel of spons en water. Heb je ervoor gekozen om de houten gevel te behandelen met een dekkende of semi-transparante coating? Dan zal de gevel iets meer onderhoud vergen.

Welk onderhoud heeft mijn behandelde gevel nodig?

Als je houten gevelbekleding hebt welke is behandeld met een dekkende of semi-transparante coating dan is het belangrijk om de gevel jaarlijks te inspecteren op beschadigingen of overtollig vuil. Zie je dat de gevel is beschadigd dan moet de beschadiging bijgewerkt worden of zal je het geveldeel moeten overschilderen. Ga niet zelf op zoek naar een kleur die erop lijkt maar neem contact met ons op voor de geschikte producten!

Houten gevelbekleding dat is behandeld met een dekkende of semi-transparante coating moet, indien verwerkt en gemonteerd volgens de juiste instructies, na 5 jaar een complete schilderbeurt hebben. Afhankelijk van de constructie, weersomstandigheden, geografische locatie en dergelijke kan dit ook wat eerder of later zijn.

Ook voor een behandelde gevel geldt dat deze jaarlijks moet worden schoongemaakt met een zachte borstel of spons met water.

Wanneer je met verfproducten gaat bijwerken of overschilderen moet je letten op de volgende punten:

  • Zorg dat de verfproducten vorstvrij en goed gesloten bewaard blijven
  • Vochtigheid van het hout moet minder zijn dan 18℃
  • Omgevingstemperatuur tijdens aanbrengen en drogen moet meer zijn dan 10℃
  • Schuur het hout (eventueel) licht op met een schuurspons en verwijder vuil
  • Werk het hout 2 keer bij met het geschikte product
  • Werk niet in de volle zon

Een fout die je zeker niet wilt maken bij het onderhouden van je gevel!

Het klinkt natuurlijk super handig, de gevel snel en gemakkelijk schoonmaken met een hogedrukreiniger. Alleen is dit iets wat je absoluut nooit moet doen! Door de harde straal van de hogedrukreiniger kunnen de vezels van het houtoppervlak open en rechtop gaan staan. Hierdoor kan vuil, zich beter hechten aan het oppervlak of kan je de gevel zelfs beschadigen.

Meer vragen over het onderhoud van je gevel? Neem gerust contact met ons op en we helpen je graag verder!