Het vergrijzen van houten gevelbekleding

Het vergrijzen van hout is een proces dat van nature ontstaat. Sommige mensen vinden het prachtig en andere mensen vinden de originele houtkleur mooier. Kan je vergrijzen tegengaan? En hoe lang duurt het voordat je houten gevelbekleding vergrijst?

De oorzaak van vergrijzen van hout

De vergrijzing van hout is een natuurlijk proces dat het gevolg is van wind, regen en vooral UV-straling. Deze factoren zorgen ervoor dat de natuurlijke kleur van het hout vergaat en plaats maakt voor een bruingrijze tot zilvergrijze kleur. In eerste instantie gebeurt dit alleen aan het oppervlak van het hout, maar naarmate de jaren verstrijken zal ook de binnenkant van het hout vergrijzen.

Het duurt een aantal jaar voordat de houten gevel vergrijst. Padoek is een houtsoort die al na enkele weken tot maanden aan de gevel vergrijst waardoor de originele koraalrode kleur snel tot een bruingrijze tint verkleurd. Ook Western Red Cedar is een houtsoort die populair is om de mooie, zilvergrijze verkleuring.

Het gevolg van vergrijzen van hout

Omdat vergrijzing een proces is dat wordt veroorzaakt door wind, zon en regen, kan het voorkomen dat bepaalde delen aan de gevel sneller verkleuren dan andere delen. Geveldelen die meer schaduw vangen, overdekt zijn of zich achter een regenpijp bevinden, zullen langer de originele kleur behouden. Hierdoor kan het hout er wat vlekkerig uit gaan zien.

Vergrijzing heeft geen gevolgen voor de stevigheid van de gevel. Het is puur een verkleuring die plaatsvindt in het hout maar zal het hout niet aantasten. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de kwaliteit van je houten gevel achteruit gaat en deze vervangen moet worden.

Vlekkerig vergrijzen voorkomen

Wanneer je ervoor kiest om de gevelbekleding onbehandeld aan de gevel toe te passen, dan is natuurlijke vergrijzing niet te voorkomen. Wel kan je ervoor zorgen dat de gevel egaal vergrijst. Dit kan je doen door middel van een voorvergrijzer. Een coating die ervoor zorgt dat de gevel bij montage al een grijs uiterlijk heeft en door de jaren heen de gevel egaal zal laten vergrijzen.

Wil je geen grijs uiterlijk voor je gevel, dan kan je altijd nog kiezen voor een semi-transparante coating. De gevel wordt dan behandeld met een lak die dicht tegen de eigen houtkleur ligt. Hierdoor zal de originele houtkleur behouden blijven en zal de gevel door de jaren heen niet vergrijzen.

Let op: kies je ervoor om de gevel te behandelen met een semi-transparante coating, dan heeft je gevel wel meer onderhoud nodig.