Waarom gebrand hout als gevelbekleding kiezen?

Er zijn veel verschillende houtsoorten die je kunt kiezen voor gevelbekleding. Gebrand hout is onder andere één van de soorten, ook wel Yakisugi genoemd. Hoe gaat het proces van gebrand hout in zijn werk, wat zijn de voordelen van gebrand hout en wat maakt gebrand hout nou zo bijzonder? Daar gaan we in dit artikel verder op in.

 Hoe gaat het gebruik van Yakisugi in zijn werk?

Yakisugi is een houtbewerkingstechniek waarbij het hout wordt verkoold. Het komt oorspronkelijk uit Japan, waar de techniek zich vanaf de 18e eeuw heeft ontwikkeld. Bij Yakisugi wordt het gedroogde hout diep gebrand, waardoor het hout een uniek uiterlijk krijgt. Ideaal dus voor een project waarbij je een origineel en bijzonder aanblik wilt creëren. Momenteel wordt naaldhout eerst thermisch gemodificeerd. Vervolgens wordt het hout nagebootst door middel van een speciaal reliëf. Door dit bijzondere proces behoudt het hout zijn identieke uitstraling, maar is het hout wel duurzaam.

Wat is de kwaliteit van gebrand hout?

Door hout te branden, krijgt het een fantastische doorleefde uitstraling, waarbij stabiliteit is gegarandeerd. Elke houtsoort heeft zijn eigen uitstraling en specifieke textuur die door het branden goed naar voren komt. Het branden van hout is een techniek die resulteert in een zeer duurzame houtsoort. Gebrand hout krijgt dan ook het duurzaamheidskenmerk 1. De duurzaamheidsklassen geven de levensduur van hout bij direct grondcontact aan. Dit wordt vastgesteld om te bepalen hoe goed het hout tegen schimmels en bacteriën is bestand. Doordat gebrand hout de hoogste duurzaamheidsklasse krijgt, heeft het een lange levensduur en is het hout beter bestand tegen schimmels en bacteriën. Perfect voor een duurzaam project, zoals een schuur, gevel of tuinhuis.

Hoe ziet de nabehandeling van gebrand hout er uit?

Door het brandproces wordt er een verkoolde- en koolzuurhoudende structuur op het hout gecreëerd. Vanwege de branding in het hout, wordt de kleur diepzwart. Na het branden van hout, wordt het hout gekoeld, geborsteld en behandeld met natuurlijke oliën. Een goede nabehandeling zorgt ervoor dat het hout zijn lange levensduur houdt en er weinig onderhoud nodig is. De koollaag die zich op het hout heeft gevormd, verweert in de loop der jaren onder invloed van wind en regen. De locatie van een gebouw of gevel heeft daarnaast ook invloed op de levensduur van de koollaag. Door de natuurlijke veroudering van de koollaag, krijgt het hout een lichte glans op zijn reliëf. Het uiterlijk van het gebrande hout wordt er niet minder mooi door, in tegendeel zelfs: het draagt er juist bij aan! Planken die gebrand en geborsteld zijn, hebben elke drie tot zes jaar een onderhoud nodig. Dit is alleen nodig om de kleur van het hout te behouden en om ervoor te zorgen dat het ‘blanke’ hout niet tevoorschijn komt.

Waar kan ik gevelbekleding van gebrand hout toepassen?

De gevelbekleding van gebrand hout kan op elke manier toegepast worden. Of je het wilt gebruiken in een tuin paviljoen, een kantoor, bij een luxe pool house of een keuken. Het is allemaal mogelijk! Deze speciale gevelbekleding is geschikt voor binnen en buiten. Daarnaast is de gevelbekleding zowel verticaal als horizontaal te gebruiken.

Wil je een luxueuze uitstraling toevoegen aan jouw tuinhuis? Dan is deze gevelbekleding zeker een goede keuze!

Vraag een monster aan

Ben jij als architect of aannemer bezig met een project, en wil je hier een luxueuze uitstraling aan geven? Dan is gebrand houtsoort wellicht een goede keuze. Zowel voor binnen als buiten projecten kan deze gevelbekleding toegepast worden.

Heb je hier vragen over? Of ben je benieuwd hoe het gebrand hout er precies uit komt te zien? Bij HIB gevels kunnen we jou hierbij helpen. Daarnaast kun je bij ons een monster aanvragen.

Advies nodig?

Benieuwd welke houtsoort het meest geschikt is voor jouw woning of gebouw? Of benieuwd hoe alle verschillende houtsoorten eruitzien? Je kunt bij ons gratis monsters aanvragen om een beter beeld te krijgen van de verschillende mogelijkheden. Heb je vragen over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag in het maken van de juiste keuze voor houten gevelbekleding.

Houten gevelbekleding zacht hout

Zacht houten gevelbekleding (grenen)

Houten gevelbekleding hardhout

Hard houten gevelbekleding

Advies nodig of monsters aanvragen?

Benieuwd welke houtsoort het meest geschikt is voor jouw woning of gebouw? Of benieuwd hoe alle verschillende houtsoorten eruitzien? Je kunt bij ons gratis monsters aanvragen om een beter beeld te krijgen van de verschillende mogelijkheden. Heb je vragen over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag in het maken van de juiste keuze voor houten gevelbekleding.