Kiezen voor duurzame gevelbekleding?

Gevelbekleding kleedt jouw huis niet alleen aan, maar dient ook voor de isolatie van je huis. Men kiest steeds vaker voor het verduurzamen van het huis. Denk aan zonnepanelen of een warmtepomp. Maar wist je dat er ook duurzame gevelbekleding bestaat? In dit artikel gaan we verder in op de voordelen van duurzame gevelbekleding!

Wat zijn de voordelen van duurzame gevelbekleding?

Door de uitstraling van duurzame gevelbekleding krijgt jouw huis of bouwproject een chique en exclusief uiterlijk. Bovendien zorgt duurzame gevelbekleding voor isolatie. Het houdt de warmte en kou buiten de deur. Zeker nu de energieprijzen zo hoog zijn, zal dit schelen in de energierekening. Daarnaast is duurzame gevelbekleding gemaakt van duurzaam hout en andere materialen. Het hout is op een ecologische manier bewerkt, namelijk thermisch gemodificeerd, en wordt zoveel mogelijk uit een bos in de buurt voor verdere verwerking gehaald om milieuvervuiling te voorkomen. Bovendien is duurzame gevelbekleding erg sterk materiaal, waardoor de levensduur van de gevelbekleding wordt verlengd. De gevelbekleding zal langdurig zijn mooie uiterlijk behouden en vergt niet tot nauwelijks onderhoud.

Wat betekent thermisch gemodificeerd?

Bij thermische modificatie wordt het hout door een bewerkingstechniek verduurzaamd. Hierbij wordt warmte en vocht gebruikt. De houtsoorten worden 24 uur geleidelijk verwarmd naar 200 graden en vervolgens weer geleidelijk afgekoeld. Hierdoor verandert de celstructuur van het hout, wat ervoor zorgt dat de eigenschappen van het hout verbeteren. De houtsoort is op deze manier verduurzaamd en kan 20 tot 25 jaar mee. Bovendien zorgt deze houtbewerkingstechniek ervoor dat schimmels en vochtplekken niet kunnen ontstaan.

Fraké gevelbekleding woning

Thermisch gemodificeerd gevelbekleding (Fraké)

Welke soorten duurzame gevelbekleding zijn er?

Er zijn verschillende soort duurzame gevelbekleding. Zo kan je kiezen voor thermisch gemodificeerd fraké. Deze houtsoort is van nature niet een hele duurzame soort. Maar door de thermische modificatie gaat de duurzaamheidsklasse van 4 naar 1.

De tweede duurzame gevelbekleding soort is thermisch gemodificeerd ayous. Deze houtsoort is witachtig tot cremegeel in kleur. Als er licht op het hout komt, zal de kleur meer naar geelgoud nijgen. Ook deze houtsoort wordt door thermische modificatie duurzaam.

Tot slot is er de houtsoort Western red Cedar. Deze houtsoort staat bekend om de verschillende kleuren die het kan vertonen. Door middel van regen, wind en licht zullen de kleuren lichter worden. Deze houtsoort heeft geen houtbewerkingstechniek nodig omdat het al binnen de duurzaamheidsklasse 2 valt. Het kan jarenlang meegaan en krijgt door verwering een mooie grijze kleur.

Red Cedar gevelbekleding

Western Red Cedar gevelbekleding

Wil je meer informatie of advies?

Wil je meer informatie over welke gevelbekleding het beste bij jouw huis of bouwproject past? Bij HIB gevels staan wij voor jouw vragen klaar! Door onze jarenlange ervaring geven wij eerlijk en transparant advies. Wil je meer weten over onze ervaring met projecten? Neem dan een kijkje op onze website waar wij onze projecten delen. Ook hebben wij een houtwijzer opgenomen vanuit de branche om je nog beter te informeren. Hierbij staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Door de houtwijzer kies je duurzaam en onderhoudsvriendelijk materiaal. Vervolgens wordt er duidelijk beschreven waar je rekening mee moet houden bij het aanbrengen van de gevelbekleding. Heb je vragen over de houtwijzer? Of wil je meer weten over onze duurzame producten en dienst verlening? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen.