Folie achter houten gevelbekleding; waarom en welk soort?
Houten gevelbekleding is een duurzame investering waar je jarenlang van moet kunnen genieten. Natuurlijk is de kwaliteit van het hout hierbij een zwaar wegende factor. Maar ook de manier van monteren heeft grote impact op de levensduur van de gevelkleding.
Waarom doek of folie monteren achter de houten gevelbekleding
Een gevel krijgt nogal wat te verduren. Vorst, regen maar ook extreme hitte kunnen hun weerslag geven op de houten gevelbekleding. Door voor de juiste kwaliteit hout te kiezen, de gevelbekleding te modificeren en de gevel te voorzien van de juiste gevelfolie ga je dit tegen. Of je nu een open gevel of gesloten gevel laat plaatsen; het plaatsen van een gevelfolie achter de houten gevelkleding is altijd aan te raden.
De folie beschermt de achterliggende muur tegen schade door wind, regen en condensvorming.
Welk type folie bij open en gesloten houten gevelbekleding
Als je een open gevel hebt, is de achterliggende folie zichtbaar. De gevelbekleding heeft een tussenruimte. Door een zwarte folie aan te brengen creëert men een mooi diepte-effect. Zeker wanneer je een open gevelbekleding aanbrengt is het van groot belang een hoge kwaliteit folie aan te brengen. Kies een folie met goede UV-werende eigenschappen om veroudering van de folie tegen te gaan. Is de folie niet UV-werend? Dan kunnen bij een open gevelbekleding na verloop van tijd scheurtjes in de folie ontstaan.
Heb je een gesloten gevel, waarbij de gevel dus in zijn geheel wordt bedekt door de houten bekleding zonder tussenruimte? Dan kun je het beste kiezen voor een waterkerende en damp-open spinvlies folie. Kies een folie die lucht door laat om condensopbouw te voorkomen.
Maak gevelbekleding bestand tegen weersinvloeden.
Door een goede folie aan te brengen bij de montage van houten gevelkleding voorkom je vocht in de constructie. Vocht kan schimmels en zwammen veroorzaken die de levensduur van de gevelbekleding aantasten. Bovendien kan het voor een vervelende geur en onaantrekkelijk aangezicht zorgen. Door de gevel te voorzien van de juiste folie geef je de wand als het ware een regenjas aan, waarmee deze optimaal bestand is tegen weersinvloeden.
Goede folie met goede kwaliteit hout is jarenlang genieten
Door het juiste doek achter houten gevelbekleding te plaatsen zorg je er dus voor dat de achterliggende muur beter beschermd is en dat je langer van je schitterende gevelbekleding kan genieten. Maar met alleen een goede kwaliteit folie ben je en natuurlijk niet. Doorslaggevend voor het resultaat blijft de kwaliteit van het hout dat je voor de gevelbekleding gebruikt.
HIB Gevels heeft zich als leverancier in gevelbekleding gespecialiseerd in hoge kwaliteit houten gevelbekleding. We bieden een zeer brede range aan houtsoorten en kunnen deze op diverse manieren behandelen. Met deze behandelmethodes beïnvloeden we niet alleen de esthetische waarde van het hout, maar ook de duurzaamheidsklasse.
HIB Gevels maakt duurzame gevelbekleding mogelijk met zachte houtsoorten.
Zo kunnen wij hout onder andere thermisch modificeren waardoor het hout (een stuk) duurzamer wordt. Zachthout soorten zoals vuren en grenen, maar ook radiata pine of bijvoorbeeld ayous, worden tijdens dit proces in een vochtige ruimte afgesloten. Het hout wordt vervolgens op geleidelijke wijze verwarmd tot ongeveer 200 graden celsius, waarna het ook weer geleidelijk wordt afgekoeld. Tijdens het thermisch modificeren veranderen we de celstructuur van het hout. Celwanden verharden, zonder dat er gebruik wordt gemaakt van chemische toevoegingen. Kortom; een duurzaam proces om een nog duurzamere gevelbekleding te realiseren.
Door het hout thermisch te modificeren kan vocht niet meer in het materiaal dringen. Schimmels hebben daardoor geen voedingsboden meer en het hout kan niet meer rotten. Dit proces verhoogd de levensduur van het hout en geeft het een mooi, bruine kleur. De duurzaamheidsklasse van het hout wordt door het thermisch modificeren I/II. Hierdoor kunnen we zachte houtsoorten, die sneller groeien, net zo duurzaam maken als hardhout soorten! Je mag hierbij denken aan een levensduur van 2o tot 25 jaar. Gemodificeerd hout kan zowel binnen als buiten, onbehandeld of met verdere behandeling worden ingezet.
Waarom kiezen voor thermisch gemodificeerde houten gevelbekleding?
- Milieuvriendelijk omdat er bij het verduurzamingsproces geen chemicaliën worden gebruikt
- Het hout krijgt duurzaamheidsklasse I/II waardoor het ruim 25 jaar mee gaat
- Schimmels en andere vormen van houtrot maken geen kans op thermisch gemodificeerd hout, mits goed onderhouden
- Het hout is vormvast en zal niet meer werken door het blijvend gereduceerde vochtgehalte
- De kleur van het hout krijgt een warme, bruinere tint
- Thermisch gemodificeerd hout heeft een luxe uitstraling
- Na modificatie kan het hout onbehandeld aan de gevel worden toegepast
Vraag gerust een monster van een houtsoort aan.
Vraag je je af welke houten gevelbekleding je het beste kan kiezen om tot het gewenste resultaat te komen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Dankzij onze jarenlange ervaring en expertise in houten gevelbekleding kunnen wij je gegarandeerd verder helpen. Neem dus gerust even contact met ons op voor persoonlijk advies of voor het aanvragen van een gratis proefmonster.