Welke houten gevelbekleding kies ik bij een schuurwoning?

Een schuurwoning is een type woning die de afgelopen jaren enorme populariteit heeft gekregen in Nederland. We zien deze dan ook steeds vaker terug in het straatbeeld. Uitgangspunt bij een schuurwoning is dat de woning onderdeel uitmaakt van het landschap. Schuurwoningen zijn eenvoudig van vorm, hebben weinig details en worden met natuurlijke materialen gebouwd. Bovendien zijn de woningen vaak met oog op duurzaamheid gebouwd. Typisch aan een schuurwoning is een rieten dak of houten buitengevels. Gevelbekleding van hout wordt dan ook vaak toegepast in een woonschuur. Welk type hout is geschikt voor gevelbekleding van een schuurwoning en waar moet je op letten?

Waarom houten gevelbekleding in schuurwoning?

Zoals gezegd wordt er in een schuurwoning met name gebruik gemaakt van natuurlijke, duurzame materialen. Samen met de landelijke, maar toch moderne uitstraling die een houten gevel geeft, maakt het dat hout vaak gebruikt wordt in een woonschuur. Houten gevelbekleding is enorm energiezuinig omdat de warmte goed binnen kan blijven. De isolerende eigenschappen van hout zijn ongeveer 5 keer hoger dan baksteen. Bovendien gaat houten gevelbekleding erg lang mee.

Horizontale of verticale gevelbekleding

Er zijn enorm veel verschillende typen hout geschikt voor gevelbekleding. Afhankelijk van hoe je jouw schuurwoning eruit wilt laten zien, maak je bepaalde keuzes.

De eerste keuze is een verticale of horizontale gevelbekleding. Bij verticale gevelbekleding lopen de planken van het dak naar de grond. Bij horizontale gevelbekleding lopen de planken juist horizontaal om de schuurwoning. In schuurwoningen zien we meestal verticale gevelbekleding. Niet alleen omdat dit een meer landelijke uitstraling geeft, maar ook omdat regenwater hiermee beter kan worden afgevoerd.

Open of gesloten gevelbekleding

Heb je een keuze gemaakt voor verticale of horizontale gevelbekleding? Dan dien je daarna een keuze te maken tussen een open of een gesloten montage. Bij een open montage zit er een kleine ruimte tussen twee planken. Bij gesloten montage zitten de planken helemaal tegen elkaar aan. Wij raden een open gevelbekleding af bij schuurwoningen waar veel wind staat. Dus bijvoorbeeld bij schuurwoningen op grote oppervlakten met weinig beschutting.

Het grote verschil tussen open of gesloten gevelbekleding, is de uitstraling. Wil je een echt landelijke uitstraling, kies dan voor een gesloten gevelbekleding. Wil je juist een meer moderne of luxe uitstraling van jouw schuurwoning, kies dan voor een open gevelbekleding.

Een gesloten gevelbekleding kan bijvoorbeeld gerealiseerd worden door hout met een channelsiding profiel. Bij open gevelbekleding raden we een rhombus of board profiel aan. In het geval van horizontale gevelbekleding, is de Zweedse rabat juist weer erg geschikt.

Voor iedere toepassing, open of gesloten en verticaal of horizontaal, past een profielsoort. We geven je graag advies over de beste toepassing voor jouw wensen!

gesloten gevelbekleding woonschuur

Gesloten gevelbekleding

open gevelbekleding schuurwoning

Open gevelbekleding

Verschillende houtsoorten

Ook bij de keuze voor de houtsoort is het belangrijk dat je duidelijk voor ogen hebt welke uitstraling je je schuurwoning wilt geven. Wil je gaan voor een echte robuuste landelijke look? Dan mogen de houten planken best ruw zijn met natuurlijke kenmerken. Ons advies is dan om te kiezen voor Thermic Wood. Dit is thermisch gemodificeerd grenen en vuren hout met natuurlijke kenmerken zoals kwasten. Dit geeft een stoere, robuuste uitstraling.

Wil je liever een meer moderne, luxe uitstraling? Dan kun je beter met glad geschuurde planken werken. Onze tip hiervoor is Premium Wood. Dit zijn verduurzaamde houtsoorten, bijvoorbeeld Fraké of Ayous. Ayous is een lichtgewicht houtsoort met een moderne look. Het is van nature noest arm. Fraké is ook een gladde houtsoort, maar heeft wel een zichtbare nerfstructuur. Toch kan dat ook een enorm luxe uitstraling geven.

Kleur houten gevelbekleding voor schuurwoning

Heb je de keuze voor het type hout gemaakt? Dan is het tijd om na te denken over de kleur afwerking. De meeste van onze houtsoorten zijn in elke RAL kleur te leveren. Toch raden we bij schuurwoningen vaak aan om de gevelbekleding onbehandeld of met een transparante coating, toe te passen. Dit geeft de meest natuurlijke uitstraling. Bovendien gaat onbehandeld hout dan door de jaren heen verkleuren tot een grijze of bruingrijze kleur. Dit geeft een nog natuurlijkere uitstraling aan je schuurwoning.

Houten gevelbekleding van HIB Gevels

Benieuwd naar de vele mogelijkheden van houten gevelbekleding in een schuurwoning of andere toepassing? Vraag dan monsters aan van onze verschillende houttypen en behandelingen. Kom je er zelf niet helemaal uit en wil je graag vrijblijvend advies van onze specialisten? Neem dan gerust contact met ons op!