Hoe kun je Western Red Cedar behandelen en verduurzamen?

Western Red Cedar is als houtsoort ideaal als gevelbekleding; het is een duurzame houtsoort welke zelfs zonder behandeling jaren mee gaat. Deze houtsoort staat bekent om de verschillende kleuren die in het hout voorkomen. Het hout is licht van gewicht in tegenstelling tot andere, van nature, duurzame houtsoorten.

Voor meer informatie of een monsteraanvraag verwijzen wij je naar de pagina: Western Red Cedar. Deze houtsoort hoort bij de pure wood gevelbekleding collectie. Hieronder geven we meer uitleg over manieren om het hout verder te behandelen. Lees gerust verder.

Eigenschappen en kenmerken Western Red Cedar

Western Red Cedar is te herkennen aan haar kleurenpallet dat kan variëren van goudbruin, zalmroze tot rozebruin en chocoladebruin. Het hout wordt vaak gekozen vanwege de duurzaamheid die het van nature bezit. Western Red Cedar is te herkennen aan de grote jaarringen die de jaarlijkse groei van het hout laten zien. Verder bevat het hout geen hars , krimpt het hout bijna niet en zet het vrijwel niet uit bij temperatuurwisselingen. Daardoor is het hout goed bestand is tegen vocht en zeer geschikt voor gevelbekleding. Van nature heeft Western Red Cedar duurzaamheidsklasse II, dit betekent dat het hout een minimale levensduur van 20 tot 25 jaar heeft. 

Western Red Cedar is ideaal voor buiten toepassingen

Door de goede eigenschappen van Western Red Cedar is deze houtsoort ideaal voor buiten toepassingen, waaronder gevelbekleding. Samengevat; het hout is licht, goed bestand tegen vocht en insecten en erg duurzaam. Het hout heeft een natuurlijke lange levensduur door haar duurzaamheidsklasse en makkelijk verwerkbaar.

Waarom Western Red Cedar behandelen?

Los van de duurzaamheidsklasse is het raadzaam om Western Red Cedar te behandelen met verf, olie of een beits. Hierdoor kun je het hout nog verder verduurzamen zonder de mooie uitstraling van het hout aan te tasten. Denk hierbij aan een semi-transparante beits. Wil je de houtkleur meer verbergen dan kan verf of dekkende beits een toepassing zijn. Zo kun je de kleur meer naar je hand zetten waarbij de structuur nog altijd zichtbaar blijft. Het is wel zo dat je deze bewerking vaker moet herhalen door de jaren heen. Door hier direct mee te beginnen na verwerking zul je de duurzaamheid nog meer verlengen.

Verweerde Western Red Cedar is ook heel mooi

Ben je liefhebber van geleefd hout, het verweerde karakter dat na verloop van tijd optreed? Dan kun je dit versnellen door een toepassing aan te brengen die het hout sneller laat vergrijzen. Door het hout te behandelen zal er ook meer gelijkmatig een vergrijzing optreden.

Western Red Cedar is goed bewerkbaar

Deze zachthoutsoort is het meest gemakkelijk te bewerken, vergeleken met alternatieven. Zo laat Western Red Cedar zich gemakkelijk glad schuren of schaven, door de rechte draad en gelijkmatige structuur. Verf, olie of beits zal zich prima hechten op bezaagd of geschaafd hout. Kortom; een houtsoort waar je goed mee uit de voeten kunt voor een buitentoepassing, met name gevelbekleding.

Western Red Cedar onderhouden is van belang

Soms komt het voor dat er vlekken verschijnen in het hout. Meestal betreft het vuil. Dit is met een mild reinigingsmiddel op te lossen. Maar het kan ook zijn dat de verflaag verslijt en er een soort fijn poeder verschijnt, dit noemen we inkrijten. Opnieuw schilderen is dan de oplossing. Ook kan het zijn dat er schimmelsporen optreden, hiervoor gebruik je dan een schimmeldodend middel. Win hiervoor het advies in bij een specialist op gebied van Western Red Cedar zoals HIB gevels.

Door het hout te onderhouden verleng je de levensduur van het materiaal, welke dankzij de hoge duurzaamheidsklasse toch al zeer lang is. Controleer de gevelbekleding met regelmaat. Kijk goed na wat de impact van weersinvloeden is en of de aangebrachte behandellaag nog effectief is. Door dit periodiek te doen en de verzorging op orde te houden bespaar je jezelf hogere herstelkosten en blijft het hout zijn unieke uitstraling behouden.

Vragen over Western Red Cedar?

Overweeg jij als architect of aannemer Western Red Cedar als gevelbekleding te gebruiken in een nieuw of bestaand project en heb je vragen? Vraag een monster aan of neem contact met ons op voor gedegen advies. HIB Gevels is jouw partner en leverancier in houten gevelbekleding.