Houten gevelbekleding beitsen, verven of oliën?

Houten gevelbekleding is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De warme uitstraling van hout maakt elk huis af. Of je nu een liefhebber bent van modern of landelijk. Maar is je houten gevelbekleding na een paar jaar ook nog zo mooi of gaat deze vergrijzen? Die vraag krijgen we vaak, en we kunnen je geruststellen. Met de juiste afwerking blijft je gevelbekleding mooi.  Er zijn verschillende mogelijkheden. Wat precies bij jou past is echt maatwerk. Daar adviseert HIB Gevels je graag over. Hier zetten we alvast wat opties voor je op een rij.

Soorten afwerking van houten gevelbekleding

Sommige mensen kiezen ervoor het hout op een natuurlijke manier te laten vergrijzen. Maar voor wie dat niet wil, zijn er verschillende manieren om het hout op kleur te houden: beitsen, verven en oliën. Elk van deze afwerkingen heeft zijn eigen karakteristieken en voor- en nadelen.

1. Beitsen

Beitsen is de eerste optie. Beits is er zowel in dekkende als semi-transparante vorm. Wat bij jou past, is helemaal afhankelijk van je persoonlijke smaak. Als je wilt dat het hout zijn natuurlijke kleur blijft behouden, kan je het beste kiezen voor een semi-transparante variant in de kleur van het hout. Hiermee blijf je ook de houtstructuur van de gevelbekleding mooi zien. Met een dekkende beits geef je het hout een andere kleur, maar blijft de houtstructuur wel zichtbaar. Bovendien heb je veel meer keuze in kleur. Is monumentenblauw of cottagegroen meer jouw smaak? Dan is dekkende beits dus een optie. Met HIB Gevels kan je alle kanten op. Vertel ons je wensen, dan geven wij je een advies op maat.

Voordelen van beitsen:

 • Met semi-transparante beits blijven zowel de oorspronkelijke houtkleur als de structuur zichtbaar, dit geeft een natuurlijke uitstraling.
 • Met dekkende beits blijft de houtstructuur behouden en is er veel keuze in kleur.
 • Het hout kan blijven ademen, vocht wat erin is getrokken, kan er ook weer uit.
 • De beits beschermt het hout van binnenuit tegen onder andere vocht en uv-straling.

Nadelen van beitsen:

 • Goed onderhoud is belangrijk, maar dat geldt voor alle soorten gevelbekledingen en afwerkingen.
 • Het beitsen moet ongeveer om de 5 jaar opnieuw gedaan worden, maar beitsen is minder werk dan verven.

2. Verven

Verf is een andere manier om je houten gevelbekleding mooi te houden. Het mooie aan verf is dat je kunt kiezen voor elke kleur. Van Zweeds rood tot karakteristiek Zaans groen. Verf bedekt zowel de houtkleur als houtstructuur. Dat maakt het mogelijk om oneffenheden in het hout te camoufleren. In tegenstelling tot olie en beits, beschermt verf het hout van buitenaf.

Voordelen van verven:

 • Verven kan in elke RAL-kleur.
 • Onder een goede laag verf, blijft het hout goed beschermd.
 • Oneffenheden worden gecamoufleerd.

Nadelen van verven:

 • Goed onderhoud is ook bij verven belangrijk.
 • Het verven moet ongeveer om de 5 jaar opnieuw gedaan worden en kost wat meer werk. Ontvetten, schuren en grondverven is echt nodig om je geverfde hout weer 5 jaar mooi te houden.
 • Verft beschadigt sneller en is lastig lokaal bij te werken.

3. Olie

Dan is er nog de optie om de gevelbekleding te oliën. Olie geeft de meest natuurlijke uitstraling. Met olie blijft het hout mooi mat en blijft de houtnerf zichtbaar. Net als bij beits, trekt ook olie in het hout. Zo wordt het hout van binnenuit beschermd. Olie is heel goed plaatselijk bij te werken. Dus een beschadiging of verkleuring pak je makkelijk zelf aan.

Voordelen van oliën:

 • Voor wie graag wil dat het hout een zo natuurlijk mogelijke uitstraling blijft houden, is olie heel geschikt.
 • Olie is makkelijk plaatselijk bij te werken.
 • Het hout is van binnenuit beschermd tegen vocht.

Nadelen van oliën:

 • Ook hier is goed onderhoud belangrijk.
 • Hoe transparanter de olie, hoe gevoeliger deze is voor uv-straling en dus verkleuring.
 • Het oliën van de houten gevelbekleding moet ongeveer elke 3 tot 4 jaar opnieuw gebeuren. Gelukkig is oliën wel sneller dan verven.

Onderhoud van je houten gevelbekleding

Het hout dat we bij HIB Gevels gebruiken is thermisch gemodificeerd. Het hout krijgt hierdoor duurzaamheidsklasse I/II, waardoor het tot wel 25 jaar mee gaat. Maar goed onderhoud blijft belangrijk. Wil je je hier alvast in verdiepen? We schreven eerder over de feiten en fabels van onderhoudsvrije gevelbekleding en tips voor het onderhoud van de gevelbekleding.

Meer weten? We adviseren je graag

Je hebt nu een idee van de mogelijkheden voor je afwerking. HIB Gevels biedt houten gevelbekleding met alle soorten afwerking. Zodoende kunnen we aan iedere gewenste stijl voldoen. Zoek je iets bijzonders? Wij staan open voor elke uitdaging! Waar het ons om gaat is dat je een houten gevelbekleding kiest die bij jou past en waar je over 20 jaar nog steeds blij mee bent. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies of het aanvragen van een gratis proefmonster.