Gevelbekleding kiezen? Hier moet je op letten!

Binnen de wereld van gevelbekleding zijn er 1001 mogelijkheden. Materiaalsoort, afwerkingen, kleuropties en diverse duurzaamheidsklasse… het kan overweldigend zijn om hier een keuze in te maken. We geven je graag wat handvaten zodat je weet waar je op moet letten om tot de juiste keuze te komen. 

Metalen, kunststof of houten gevelbekleding?

Laten we beginnen met de keuze van het materiaal. De meest gebruikte materialen voor gevelkleding zijn metaal, kunststof en hout. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. De verschillen zitten met name in de inzetbaarheid van het materiaal, de uitstraling, de prijs, het onderhoud en de mate van duurzaamheid. We zetten de voor- en nadelen van de materiaalsoorten hier even voor je op een rijtje, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Houten gevelbekleding

Voordeel: toepasbaar bij diverse stijlen woningen

Hout is al decennia lang één van de meest gebruikte materialen voor gevelbekleding. De warme uitstraling die hout van nature met zich meebrengt spreekt een brede groep mensen aan. Daarnaast is hout een materiaalsoort dat zich voor diverse stijlen woningen leent. Met een houten gevelbekleding is een strak en modern ontwerp te realiseren, terwijl het bij een andere woning juist het landelijke gevoel versterkt. De keuzes van het type hout in combinatie met de afwerking en de manier van monteren maken dit materiaal geschikt voor diverse doeleinden.

Voordeel: duurzaam tijdens de ontwikkeling van het materiaal

We zien de laatste jaren een toename in het gebruik van hout in woningen. Zowel in de vorm van houten skeletbouw als houten gevelbekleding. Dit heeft alles te maken met een alsmaar toenemende vraag naar meer duurzame bouwmaterialen. Om an de toenemende vraag naar hout tegemoet te komen moeten meer bomen worden geplant. Een boom haalt gemiddeld per jaar tussen de tien en veertig kilo CO2 uit de lucht. Als je voor het duurzame, thermisch gemodificeerd hout kiest, kan je gevelbekleding wel 25 jaar meegaan. Dat is belangrijk want bomen hebben natuurlijk ook tijd nodig om groot worden groeien. In deze periode kan de boom dus bijna een ton aan CO2 uit te lucht halen! Voor het verwerken van bomen tot bruikbaar bouwmateriaal is vervolgens ook veel minder uitstoot nodig dan bij de meeste andere bouwmaterialen.

Bij duurzame houtsoorten kun je, mits thermisch gemodificeerd, denken aan vuren of – grenen gevelbekleding. Ook ayous en padoek zijn populaire houtsoorten voor duurzame houten gevelkleding. Bij ieder houtsoort geldt echter dat de duurzaamheidsklasse wordt bepaald door de manier waarop het hout is behandeld. Lees ons artikel ‘wat is thermisch gemodificeerd hout‘ als je meer wilt weten over dit verduurzaming proces.

Voordeel: duurzaam na bevestiging door hoge isolatiewaarde

Mits vakkundig gemonteerd heeft een houten gevelbekleding een goede isolatiewaarde. Meestal worden gewerkt met een combinatie van harde isolatieplaten waar de houten gevel overheen wordt geplaatst. In tegenstelling tot een hoop andere materiaalsoorten kan een houten gevelbekleding echter ook heel goed worden gecombineerd met zachte isolatie zoals glaswol of rotswol. Uiteraard is in beide gevallen geen isolatiemateriaal zichtbaar na montage.

Nadeel: niet het meest voordelige gevelmateriaal

Uiteraard is een groot deel afhankelijk van het type hout dat je kiest. Kies je voor een goede kwaliteit, thermische gemodificeerd hout, dan kies je daarmee niet voor het meest voordelige gevelmateriaal dat op de markt beschikbaar is. Kies je een goedkoper houtsoort, ben je je er dan wel van bewust dat de gevel ook minder lang mee gaat. Wat de juiste keuze is hangt hierbij dus veel samen met de beoogde inzetduur en je beschikbare initiële budget.

Nadeel: ‘slecht’ hout is juist erg milieuonvriendelijk!

Heb je duurzaamheid hoog in het vaandel staan? Laat je dan goed informeren over het houtsoort dat je inkoopt. Kan jouw leverancier niet precies uitleggen waar het vandaan komt? Dan koop je mogelijk een tropisch houtsoort dat op onverantwoorde wijze is gekweekt. HIB Gevels werkt alleen samen met boomkwekerijen die gecertificeerd verantwoord werken. Op die manier waarborgen wij dat we houten gevelbekleding leveren die niet alleen van hoge kwaliteit is, maar waarmee je ook je ecologische voetafdruk kan verkleinen.

Voordeel én een nadeel: het onderhoud

Het voordeel van hout: het is goed te onderhouden. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen is hout na een onderhoudsbeurt weer als nieuw. Het nadeel: het heeft om de zoveel tijd onderhoud nodig. Dat gezegd hebbende; geen enkele gevelkleding is onderhoudsvrij.  Aan wat voor onderhoud moet je dan denken? Lees onze tips voor het onderhouden van je houten gevelbekleding.

Kunststof gevelbekleding

Kunststof is ook een populair materiaal voor gevelbekleding. Dit materiaal wordt met name voor utiliteitsbouw ingezet en niet voor woningen. Dit omdat het materiaalsoort voor de meeste huiseigenaren niet de gewenste uitstraling met zich meebrengt.

Bij kunststof gevelbekleding moet je met name denken aan panelen  met kunststof schuim aan de binnenzijde en een harde laag PVC aan de buitenzijde.

Voordelen kunststof gevelbekleding:

Kunststof is een vrij goedkoop materiaalsoort. Daarnaast is het materiaal licht van gewicht waardoor het gemakkelijk te monteren is en minder vergt van de bouwconstructie.

Nadelen kunststof gevelbekleding:

Als je veel waarde hecht aan een milieubewuste keuze, dan is kunststof op voor de hand liggende redenen niet het materiaal voor jou. Zoek je een luxueuze of warme uitstraling? Ook dan gaat kunststof je niet helpen. Kunststof gevelbekleding kan een prima optie zijn voor een bedrijfspand of wanneer je een relatief tijdelijke oplossing zoekt. Let ook in het geval van kunststof gevelbekleding goed op waar je je materialen inkoopt. Niet iedere PVC soort is namelijk even hittebestendig. Laat je dus goed adviseren om te voorkomen dat je een materiaal inzet waarmee je je pand niet meer brandveilig maakt.

Metalen gevelbekleding

Metalen gevelbekleding is, net als houten gevelbekleding, in een grote diversiteit beschikbaar. Het gebruikte metaal is over het algemeen aluminium.

Voordelen metalen gevelbekleding:

Er wordt met name gebruik gemaakt van aluminium vanwege het lichte gewicht van dit metaalsoort en het gemak waarmee het materiaal te bewerken is. Door het aluminium om verschillende manieren te bewerken krijgt het materiaal een heel andere uitstraling. Met name voor panden waar je een meer moderne twist aan wil geven is dit een goede keuze. Aluminium laat zich overigens ook heel mooi combineren met houten gevelbekleding. Op die manier kan een moderne, strakke look worden gecombineerd met de warme eigenschappen van het natuurlijke hout. Omdat dit materiaal te recyclen is vormt het samen met hout een meer duurzame keuze in gevelbekleding. Aluminium is voor zowel utiliteitsbouw als woningbouw inzetbaar.

Nadelen metalen gevelbekleding:

Aluminium gevelbekleding is vergeleken met kunststof en hout een meer prijzige optie. Verwerking van het materiaal eist ook veel kennis en vakmanschap op problemen op latere termijn te voorkomen. Laat je ook altijd goed informeren om te voorkomen dat je een plaatmateriaal koopt waar later erosie de kwaliteit van aantast.

Conclusie: houten gevelbekleding biedt de meeste voordelen

  • Duurzame keuze; gaat lang mee en helpt bij de CO2 verwerking
  • Zeer divers in uitstraling; zowel voor moderne als landelijke look
  • Goede isolatiewaardes
  • Brandveilig dankzij impregnering
  • Goede prijs/kwaliteit verhouding
  • Prettig materiaal om mee te werken

Deze voordelen maken dat wij bij HIB Gevels houten gevelbekleding warm aanraden. Ben je benieuwd welk type hout, welke afwerking en welke manier van monteren het beste aansluit bij jouw specifieke wensen? Neem dan even contact met ons op voor persoonlijk advies of voor het aanvragen van een gratis proefmonster.