Is Ayous hout de juiste keuze voor gevelbekleding?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst weten wat je wensen zijn. Zowel qua duurzaamheidsklasse, uitstraling en budget. We zetten daarom eerst even wat voor- en nadelen van Ayous hout onder elkaar. Zo kun je vervolgens een weloverwogen keuze maken voor jouw project. Uiteraard mag je altijd contact opnemen met de specialisten van HIB gevels of een monster aanvragen.

Is Ayous hout duurzaam?

Ja en nee. Wanneer Ayous hout niet is behandeld heeft het houtsoort duurzaamheidsklasse 5. Thermisch gemodificeerd Ayous hout scoort daarentegen duurzaamheidsklasse 2. Na deze thermische behandeling is het hout ideaal voor gevelbekleding en gaat zeer lang mee. Ayous hout is dus duurzaam, mits thermisch gemodificeerd.

Thermisch gemodificeerd Ayous

Het thermisch modificeren van Ayous is een milieuvriendelijk proces waardoor het hout duurzamer wordt. Er wordt gebruik gemaakt van warmte en vocht. Het hout wordt tot een bepaalde temperatuur verwarmt. Hierdoor verandert de celstructuur van het hout en verharden de celwanden. Het resultaat hiervan is dat vocht niet meer in het hout kan dringen. Daardoor zal het hout niet rotten of schimmelen. Ayous is van nature een zeer zachte houtsoort. Door het zachte hout thermisch te modificeren, krijgt het hout duurzaamheidsklasse II. Ayous gevelbekleding gaat tot wel 20 jaar mee, mits thermisch gemodificeerd. Lees meer over dit verduurzamingsproces in onze blog ‘Wat is thermisch gemodificeerd hout?

Wat zijn de voordelen van Ayous hout?

 • Duurzaam: Thermisch Gemodificeerd Ayous heeft duurzaamheidsklasse 2 en kan onbehandeld 20 jaar mee als gevelbekleding.
 • Prijs: deze houtsoort is voordeliger dan vergelijkbare alternatieven zoals Western Red Cedar of andere soorten hardhout.
 • Minimale werking: Ayous werkt nagenoeg niet. In tegenstelling tot andere houtsoorten is het hierdoor mogelijk om het hout dichter op elkaar te monteren.
 • Prettig te bewerken; het hout is gemakkelijk handmatig en machinaal te bewerken. Zagen, boren en schroeven gaat makkelijk.
 • Licht van gewicht: Door de thermische behandeling is al het vocht uit het hout onttrokken. Hierdoor weegt het materiaal nog maar weinig. Dit maakt Ayous gemakkelijk te verwerken ten behoeve van gevelbekleding.
 • Egale structuur: vrijwel geheel zonder noesten en knopen hierdoor zeer strak en egaal
 • Vergrijzing: Mooi egaal en snel. Deze vergrijzing is indien gewenst ook tegen te gaan door middel van een coating.

Behoort Ayous tot Premium Wood?

Ja, Ayous wordt gerekend tot de categorie ‘Premium Wood’. Onder Premium Wood vallen de thermisch gemodificeerde zachthout soorten als Radiate Pine, Essen, Fraké en Ayous. Het hout is nagenoeg vrij van natuurlijke gebreken als kwasten en scheuren en heeft geen tot weinig kleurverschillen. De meeste van deze houtsoorten komen uit Afrika. Daarom worden ze ook wel tropische zachthout soorten genoemd. De Premium Wood houtsoorten zijn verkrijgbaar in de meest gangbare profielen zoals Zweeds rabat, rombus en channelsiding. Daarnaast is het mogelijk om een maatwerk profiel te laten maken. Qua prijs vallen deze houtsoorten in de middenklasse.

Vergrijzing van Ayous hout.

Ayous verkleurd al vrij snel, tenzij je dit natuurlijke proces met een voorbehandeling tegen gaat. Zonder deze voorbehandeling is de gevel binnen drie maanden volledig vergrijsd. Weersinvloeden zoals wind, regen en zon geven het hout een mooie, zilvergrijze tint. Ook wanneer het hout is vergrijsd blijven de nerven en tekening in het hout mooi zichtbaar. Het hout verkleurt in principe egaal maar let hierbij wel op met balkons en andere zaken die ervoor kunnen zorgen dat bepaalde delen van een gevel minder direct zonlicht krijgen. Hierdoor kan een kleurverschil ontstaan. Dit kleurverschil valt met een semi-transparante beits tegen te gaan. Hiermee simuleer je als het ware het natuurlijke vergrijzingsproces. Deze behandeling kan ook worden ingezet wanneer je direct een zilvergrijze gevelbekleding wilt realiseren.

Vergrijzing voorkomen?

Het is mogelijk de vergrijzing van Ayous hout te voorkomen door het hout te behandelen met een olie of beits.

Wat zijn de nadelen van Ayous hout?

 • Lagere bestendigheid tegen stoten: Op plekken waar een deur tegen het hout aankomt of waarbij bijvoorbeeld fietsen tegen het hout geplaatst wordt is het raadzaam de gevel te beschermen. Ayous scoort vergeleken met de (duurdere) hardhout alternatieven minder hoog als het gaat om bestendigheid tegen impact van stoten.
 • Niet geschikt voor constructies: Dit houtsoort is zeer goed inzetbaar voor gevelbekleding maar niet geschikt als constructie materiaal. Het wordt dan ook vrijwel niet aangeboden als balkhout doordat Ayous laag scoort op draagkracht.
 • Beschikbaarheid: Er zijn slechts enkele importeurs van dit houtsoort waardoor het niet overal verkrijgbaar is. Gelukkig heb je in HIB Gevels betrouwbare leverancier van Ayous hout gevonden.

Ayous Triple Rhombus

Triple Rhombus is een modern profiel dat momenteel erg populair is en geleverd kan worden in Thermisch gemodificeerd Ayous. Dit profiel wordt ook wel een ‘blokprofiel’ genoemd. Ayous Triple Rhombus kan zowel verticaal als horizontaal worden gemonteerd.

Ayous channelsiding

Thermisch gemodificeerd Ayous channelsiding is waarschijnlijk de meest gebruikte manier om dit houtsoort in te zetten bij gevelbekleding. Dit profiel wordt ook wel ‘sponningschroot’ genoemd. Ayous channelsiding wordt naast gevelbekleding voor woningen ook vaak ingezet voor het verfraaien van een overkapping of schutting. Channelsiding kan zowel horizontaal als verticaal worden aangebracht.

Eigenschappen kort opgesomd;

 • Andere namen:AbachiObeche, Samba, WawaM’bado
 • Groeigebied:West-Afrika
 • Duurzaamheid:Klasse 5 (klasse II na thermisch modificatie)
 • DrogenSnel en gemakkelijk, met weinig risico op scheuren en vervorming
 • OppervlakafwerkingGoed, er wordt aangeraden een poriën opvuller te gebruiken
 • BevestigingGoed, bevestigen met RVS schroeven wordt aangeraden
 • Volumieke massa370-390-450 kg/m3 bij 12% vochtgehalte

Advies nodig inzake Ayous hout of monsters aanvragen?

Benieuwd of de houtsoort Ayous geschikt is voor jouw woning, project of gebouw? Of benieuwd hoe alle verschillende houtsoorten eruitzien? Je kunt bij ons gratis monsters aanvragen om een beter beeld te krijgen van de verschillende mogelijkheden. Heb je vragen over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag in het maken van de juiste keuze voor houten gevelbekleding.