Welke gevelbekleding is onderhoudsvrij?

Het wisselvallige weer in ons land betekent dat je gevelbekleding heel wat te verduren krijgt. Om er voor te zorgen dat de gevelbekleding er wel goed uit blijft zien zal er dus onderhoud verricht moeten worden. Het onderhouden van een gevelbekleding is vaak een flinke klus. Misschien ben je daarom wel op zoek naar een gevelbekleding die onderhoudsvrij is. Maar bestaat deze wel en ziet deze er dan ook zo goed uit als een gevelbekleding van hout?

Feit of fabel?

Bestaat er wel iets zoals een gevelbekleding die onderhoudsvrij is? Helaas niet. Gevelbekleding wordt namelijk aan zoveel verschillende weersomstandigheden blootgesteld dat verontreiniging, afbladdering of vergrijzing nooit compleet te vermijden zijn.

Feit of fabel: houten gevelbekleding vergt veel onderhoud.

Fabel, mits de gevelbekleding is gemaakt van goede kwaliteit hout. Daar valt of staat het echt mee. Afhankelijk van de duurzaamheidsklasse en het soort hout is er meer of minder onderhoud nodig. Echter; vroeg of laat zal iedere gevelbekleding, dus ook een houten gevelbekleding, onderhouden moeten worden. Denk hierbij aan reinigen en bij groot onderhoud eventueel opnieuw schuren en lakken.

Feit of fabel: kunststof gevelbekleding is onderhoudsvrij.

Fabel. Gevelbekleding van kunststof wordt vaak gezien als een onderhoudsvrije gevelbekleding. Dit komt omdat het niet geschuurd, gelakt of geverfd hoeft te worden. Kunststof vraagt wel veelvuldig om een schoonmaak beurt. Lichte verontreiniging kan met huishoudelijk schoonmaakmiddel opgelost worden. Bij zware verontreiniging komt er meer bij kijken. De gevelbekleding mag namelijk nooit schoon gemaakt worden met een hogedruk spuit aangezien dat voor schade kan zorgen. Hiervoor schakelen de meeste mensen dan ook een gespecialiseerd bedrijf in.

Een bijna onderhoudsvrije gevelbekleding

Mocht je toch een stijlvolle gevelbekleding van hout willen dan kan je altijd kiezen voor een meer onderhoudsarme houtsoort. De duurzaamheid klasse geeft vaak ook aan hoe duurzaam een houtsoort is. Bij HIB Gevels gebruiken we thermische modificatie voor het verduurzamen van ons hout. Thermische modificatie is een proces waarbij de eigenschappen van het hout verbeterd worden. De verbeterde eigenschappen zijn bijvoorbeeld:

  • Het hout krijgt duurzaamheidsklasse I/II, het hout gaat hierdoor tot wel 25 jaar mee.
  • Schimmels en houtrot maken door thermische modificatie geen kans
  • Het hout is vormvast.

Mocht je geïnteresseerd zijn in een thermisch gemodificeerde gevel dan kun je onze thermic wood of premium wood collecties bekijken.

Thermisch hout behandelen.

Thermisch hout is een onderhoudsarme houtsoort. Met de juiste nabehandeling is het hout bovendien extra goed voorbereid is tegen verkleuring. Zo is er een behandeling die zorgt voor een egale vergrijzing. De zon- en vochtbelasting is vaak niet overal hetzelfde. Hierdoor vergrijst hout vaak niet gelijkmatig. Wanneer je de houten gevelbekleding afwerkt met een semi-transparante en dampopen beits kun je gelijkmatige verkleuring bevorderen. Een andere optie is om het hout te beschermen tegen vergrijzing. Dit doe je door de houten gevel te behandelen met dampopen en transparante beits met UV remmer. Deze behandeling zal je na drie of vier jaar nogmaals uit moeten voeren.

Advies nodig of monsters aanvragen?

Benieuwd naar de thermisch gemodificeerde houtsoorten als gevelbekleding? Je kunt bij ons gratis monsters aanvragen om een beter beeld te krijgen van de verschillende houtsoorten. Heb je vragen over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag in het maken van de juiste keuze voor houten gevelbekleding.