Wat is van belang bij de montage van houten gevelbekleding?

Uw besluit om houten gevelbekleding te (laten) monteren heeft vast wat voeten in de aarde gehad. De nodige factoren heeft u inmiddels tegen elkaar afgewogen: houtsoort, kleur, verduurzaming, etc. Nu u al deze beslissingen heeft genomen, wilt u natuurlijk ook weten hoe de montage van deze gevelbekleding in zijn werk gaat. We vertellen u graag wat er van belang is bij de montage van houten gevelbekleding.

Aandachtspunten bij de montage van gevelbekleding

Uw keuze voor de houtsoort kan een rol spelen in het montage proces. Wanneer u kiest voor een duurdere maar daardoor kwalitatief hoogwaardige houtsoort zoals Western Red Cedar, Ayous of Padoek is er minder kans dat het hout krimpt of uitzet. Dergelijke houtsoorten nemen ook minder vocht op en hebben hierdoor minder onderhoud nodig.

Hoe gaat het montage proces in zijn werk?

Doordat elke houtsoort zijn eigen karakter heeft, zal de montage niet altijd hetzelfde zijn. Daarom is het belangrijk dat u altijd advies inwint bij een specialist of deze klus uitbesteedt.

Omdat het monteren van houten gevelbekleding de juiste kennis en ervaring vereist, raden we over het algemeen af om dit zelf te monteren. Daarom gaan we in deze blog niet te diep in op technische details. Uw specialist of leverancier kan u meer vertellen over de montage van uw specifieke houtsoort en toepassing.

Opslag gevelbekleding

Zodra het hout is geleverd, moet de montage van de gevelbekleding zo snel mogelijk plaats vinden. Lukt dit niet? Dan is het van belang dat het hout buiten wordt opgeslagen. Vermijd hierbij zon of een geïsoleerde berging. Zorg er verder voor dat u de houten gevelbekleding op latten legt. Hiermee voorkomt u dat het hout op de grond komt te liggen; dit wordt namelijk sterk afgeraden.

Ventilatie gevelbekleding

Ventilatie is noodzakelijk om te voorkomen dat het hout door weersinvloeden gaat krimpen of uitzetten. Zorg daarom voor genoeg afstand tussen de planken. Hierdoor kan het hout goed drogen en ‘bewegen’. Ook moeten er voldoende ventilatieopeningen zijn aan de boven- en onderkant van de gevel. En tot slot moet de gevelbekleding minimaal 30 cm van de grond worden gemonteerd.

Dakranden

Tijdens het bevestigen van gevelbekleding dient u voldoende ruimte vrij te laten bij dakranden. Let dus op dat u deze nooit te strak monteert; houd minimaal 2 – 3 cm ruimte vrij.

Hoe bevestigt u de gevelbekleding?

Harde houtsoorten zoals Essen en Fraké moeten altijd voorgeboord worden. Dit is om ervoor te zorgen dat de bevestiging soepeler verloopt. Voor de meeste gevelbekleding kunt u roestvrijstalen (RVS) schroeven gebruiken. Belangrijk is om te onthouden dat schroeven niet te ver in het hout geboord mogen worden; de schroefkop moet op het hout liggen. Doet u dat wél, dan wordt het hout beschadigd.

Bevestigingsmateriaal

Zoals we hierboven al aangaven, zijn RVS schroeven hét bevestigingsmateriaal bij uitstek. Om nog specifieker te zijn, raden wij de RVS bolkopnagel (schroefnagel) aan. Het beste is om een geribde schroefnagel te gebruiken, deze geeft meer weerstand in de achterlat.

Na montage komt onderhoud

Nu de gevelbekleding is gemonteerd, wilt u natuurlijk zo lang mogelijk blijven genieten van uw prachtige houten gevel. Hier speelt onderhoud een belangrijke rol in. Door alle weersinvloeden heeft uw houten gevelbekleding het nodige te verduren. Verkleuring van het hout is onvermijdelijk, wél kan dit proces vertraagd worden door een (semi)transparante coating. Wilt u hier meer over weten? Neemt u dan gerust contact met ons op, wij adviseren u graag!