Welke brandklasse moet houten gevelbekleding hebben?

Houten gevelbekleding heeft van nature een duurzaam en uniek karakter. Het wordt gezien als een échte eyecatcher voor jouw huis. Maar hoe brandveilig is een houten gevel eigenlijk? Welke brandklasse moet een houten gevelbekleding hebben en waar moet je rekening mee houden? Dat zetten wij in dit artikel voor jou op een rijtje.

 Wat wordt er bedoelt met brandklasse?

Bouwbesluit is een instituut die eisen stelt aan de brandbaarheid van materialen. De brandbaarheid wordt gebaseerd op hoe eenvoudig een bepaald soort materiaal kan gaan branden en hoe snel het vuur zich verspreidt over het materiaal. De term die hiervoor wordt gebruikt is “brandklasse”.

Toen er in 2017 in het Londense Grenfell een hevige brand uitbrak in een flat, schrok iedereen van het feit hoe makkelijk een bepaald materiaal vlam kan vatten. Hierdoor ontstond een discussie over eisen die gesteld moeten worden aan huizen en gebouwen. Met name houtmateriaal is over het algemeen erg kwetsbaar en brandgevoelig.

Wat wordt er in Nederland toegestaan?

Voor nieuwbouw en bestaande bouw worden er twee verschillende metingstermen gebruikt om de brandbaarheid te meten. Bij nieuwbouw zijn er zeven brandklassen die op basis van classificering normen zijn bepaald; A1, A2, B, C, D, E en F. Bij classificering norm A1 wordt er materiaal gebruikt dat onbrandbaar is. Daarentegen is klasse F juist wél brandbaar. Daarom zijn in Nederland klasse E en F verboden. Bij nieuwbouwprojecten wordt minimaal klasse D gehanteerd.

Bij bestaande bouw wordt het de vier brandvoortplantingsklassen genoemd: 1,2,3 en 4. Bouwbesluit geeft aan dat bij elke brandvoortplantingsklasse een brandklasse mag worden toegepast. Zo is brandvoortplantingsklasse 4 brandklasse D, 3 is C, 2 is B en 1 is A.

Welke brandklasse heeft hout?

Om een goede indruk te krijgen van de veiligheid van een houten gevel, wordt er gekeken naar het houtsoort waarmee gewerkt wordt. Zo valt massief hout meestal in brandklasse D. In Nederland moet houten gevelbekleding minimaal voldoen aan brandklasse D. Wel wordt bijvoorbeeld bij brandoverslagberekeningen klasse B geëist. Brandoverslagberekeningen laten zien of er voldoende voorzieningen in het dak of de gevel zitten om een veilige situatie te garanderen als er brand ontstaat. Speciale gevelspecialisten kunnen deze berekeningen voor jou uitvoeren. Bovendien moet elke nieuwbouwgevel vaak aan brandklasse B voldoen. Door het hout te impregneren met een bepaald middel, zorg je ervoor dat de brandveiligheid toeneemt. Zo kan de houten gevel na bewerking al snel brandklasse D én B hebben. Een veilige optie dus voor jouw kantoor, appartementencomplex, school of huis.

Vragen of advies?

Wil je meer informatie over de brandveiligheid van houten gevelbekleding? Onze specialisten helpen jou graag met een keuze voor het juiste materiaal. Door onze jarenlange ervaring hebben we veel kennis opgedaan. HIB Gevels beschikt over de meest prachtige en unieke gevelbekleding.. Bovendien varieert onze voorraad van Thermic wood, Premium wood, Pure wood tot Special wood. Hierdoor is er voor elk design een passende keuze. Wil jij advies over de meest geschikte gevelbekleding jouw situatie? Neem gerust contact met ons op.