Welke houtsoorten kan je het best inzetten voor gevelbekleding?
Er worden veel verschillende houtsoorten gebruikt voor houten gevelbekleding, maar welke zijn het meest ideaal? In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: welke houtsoorten zijn geschikt voor gevelbekleding?
Het gebruik van fraké voor gevelbekleding
Fraké hout is afkomstig uit West-Afrika en wordt ook wel Afrikaans Eiken genoemd. Deze houtsoort is van zichzelf niet erg duurzaam, maar na de thermische modificatie valt fraké hout onder duurzaamheidsklasse 1. Verder is fraké een authentieke houtsoort met een natuurlijke uitstraling. Ook kenmerkt deze houtsoort zich door zijn vlamachtige, levendige tekening en bevat het hout zwarte lijnen of pinholes. Na de thermische modificatie kun je deze houtsoort uitstekend gebruiken voor gevelbekleding. In onze blog ‘wat is thermisch gemodificeerd hout‘, lees je alles wat je moet weten over thermische modificatie. Door de warme nootachtige kleur krijgt het fraké hout een chique tintje, wat zeer geschikt is voor een professionele uitstraling. Doordat fraké hout na het thermisch modificatie proces pas duurzaam wordt, wordt deze houtsoort ook veel ingezet voor binnen toepassingen, zoals deuren, deurkozijnen, ramen, raamkozijnen, trappen, meubels, wand- en plafondbekleding. Niet alleen is fraké hout populair als gevelbekleding, ook timmerlieden kunnen goed overweg met deze houtsoort.
Vergelijkbare houtsoort
Ayous is heel vergelijkbaar in gevelbekleding, alleen heeft dit hout een iets minder grillig en rustiek karakter. Ayous gevelhout bevat minder oneffenheden en noesten. Ook oogt deze houtsoort een stuk moderner. Fraké hout is daarnaast harder dan Ayous hout.
Western Red Cedar
Western Red Cedar is het neusje van de zalm als het gaat om houten gevelbekleding. Deze houtsoort is afkomstig uit Canada en staat bekend als lichtgewicht waardoor deze zeer geschikt is voor gevelbekleding. Daarnaast is Western Red Cedar erg duurzaam; met duurzaamheidsklasse 2 gaat dit hout makkelijk 20 tot 25 jaar mee. Behandelen is niet perse nodig, maar soms wordt dit wel gedaan om het hout nét iets mooier te houden. Western Red Cedar is verkrijgbaar in twee soorten: select tight knotty (met noesten) en in Clear and Better (vrij van oneffenheden). Naast gevelbekleding maken hoveniers ook vaak gebruik van Western Red Cedar voor pergola’s en tuinhekken. Ook als dakbekleding wordt er vaak gekozen voor Western Red Cedar.
Alternatieve houtsoort
Siberisch Lariks is een prima alternatief voor Western Red Cedar. Siberisch Lariks is een iets minder duurzame houtsoort. Net als Western Red Cedar kan Siberisch Lariks na een naturelle verduurzaming zonder behandeling in gevelbekleding worden verwerkt.
Leuk weetje over Western Red Cedar hout: het wordt vaak gebruikt om zalm op te roken.
Ayous
Net als de bovenstaande houtsoorten, is Ayous hout afkomstig uit Afrika. Ayous wordt ook wel Naturel Cladding genoemd. Het hout heeft een luxe, warme kleur met weinig noesten waardoor deze erg geschikt is voor een moderne look. Na enige tijd vergrijst het Ayous hout op een prachtige manier.
Het is een tropische zachthout, welke na het thermisch modificeren uitermate geschikt is voor gevelbekleding. Thermisch gemodificeerd Ayous hout staat ook wel bekend als Abachi hout. Thermisch Ayous hout heeft vrijwel geen noesten en oogt daardoor strak en modern. Verder is deze houtsoort licht van gewicht en daarom ook geschikt voor woonbeton en vakantiehuisjes. Vaak zie je Ayous hout binnenshuis veel terug komen; het wordt regelmatig toegepast in interieur en meubels. Tevens zie je deze houtsoort voorbij komen in tuinen, met name bij luxe uitziende schuttingen.
Wat zijn vergelijkbare houtsoorten?
In vergelijking is fraké hout een hardere houtsoort dan Ayous hout, maar de twee houtsoorten lijken verder veel op elkaar. Beiden worden gebruikt in gevelbekleding en interieur.
Western Red Cedar heeft bijna dezelfde kwaliteit als Ayous hout, alleen Ayous hout is een hardhout soort en Western Red Cedar is een zachthout soort.
Advies nodig of monsters aanvragen?
Benieuwd welke houtsoorten het meest geschikt zijn voor jouw gevelbekleding? Of benieuwd hoe alle verschillende houtsoorten eruitzien? Je kunt bij ons gratis monsters aanvragen om een beter beeld te krijgen van de verschillende mogelijkheden. Heb je vragen over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag in het maken van de juiste keuze voor houten gevelbekleding.