Welke houtsoorten zijn geschikt voor gevelbekleding?
Houten gevelbekleding geeft uw woning of gebouw een authentieke uitstraling. Bovendien is houten gevelbekleding erg duurzaam en milieuvriendelijk. Niet gek dan ook dat we de laatste jaar steeds vaker een gehele houten gevel, aanbouw of houten accenten terugzien in het straatbeeld. Maar welke houtsoorten zijn wel of niet geschikt voor gevels? De duurzaamheid van een houtsoort bepaalt of deze wel of niet gebruikt kan worden als gevelbekleding. Daarnaast is natuurlijk de uitstraling van de houtsoort van belang bij het maken van een keuze.
Zachte en harde houtsoorten
Over het algemeen onderscheiden we hout in zachte en harde houtsoorten. Het verschil hiertussen heeft te maken met de manier waarop de boom zich voortplant, niet met de eigenschappen van het hout. Bij hardhout denk je misschien aan sterk hout, maar hier heeft het eigenlijk niets mee te maken. Zo hoeft hardhout niet altijd ‘hard’ te zijn, en hoeft zachthout niet altijd ‘zacht’ te zijn het heeft namelijk te maken met de manier waarop de zaden beschermd worden door een vrucht. Zachthout heeft geen omhulsel wat de zaden beschermd.
Gevelbekleding van zachte houtsoorten
Er zijn verschillende zachte houtsoorten die geschikt zijn voor gevelbekleding. Bij HIB gevels vallen deze onder Thermic Wood en Premium Wood. Zachthout wordt ook wel naaldhout genoemd. Deze bomen groeien sneller en daardoor zijn zachte houtsoorten over het algemeen goedkoper. Het nadeel is echter wel dat dit hout minder stevig en duurzaam is. Gelukkig kan zachthout verduurzaamd worden door thermisch te modificeren.
Thermisch gemodificeerd hout
Het thermisch modificeren van hout is een milieuvriendelijk proces waardoor het hout duurzamer wordt. Er wordt gebruik gemaakt van warmte en vocht. Het hout wordt tot een bepaalde temperatuur verwarmt. Hierdoor verandert de celstructuur van het hout en verharden de celwanden. Het gevolg is dat vocht niet meer het hout kan indringen, waardoor het niet kan gaan rotten of schimmelen. Door zachthout thermisch te modificeren, krijgt het hout duurzaamheidsklasse I of II, waardoor de gevelbekleding tot wel 15 tot 25 jaar meegaat. Meer hierover lees je in ons blog ‘Wat is thermisch gemodificeerd hout?‘
Thermic Wood
Onder Thermic Wood vallen de thermisch gemodificeerd zachthout soorten grenen en vuren. Dit is naaldhout afkomstig uit het Noordelijk halfrond en wordt vaak gebruik in allerlei toepassingen. Grenen en vuren kan zowel behandeld als onbehandeld worden toegepast in gevelbekleding. Kies je ervoor om onbehandeld toe te passen, zal deze naar verloop van tijd gaan vergrijzen. Gevelbekleding van vuren of grenen is over het algemeen de goedkoopste optie. Door deze te verduurzamen met thermische modificatie, gaan ze bovendien lang mee.
Premium Wood
Onder Premium Wood vallen de thermisch gemodificeerde zachthout soorten als Radiate Pine, Essen, Fraké en Ayous. Het hout is nagenoeg vrij van natuurlijke gebreken als kwasten en scheuren en heeft geen tot weinig kleurverschillen. De meeste van deze houtsoorten komen uit Afrika. Daarom worden ze ook wel tropische zachthout soorten genoemd. De Premium Wood houtsoorten zijn verkrijgbaar in de meest gangbare profielen zoals Zweeds rabat, rombus en channelsiding. Maar ook kun je door ons een maatwerk profiel te maken. Qua prijs vallen deze houtsoorten in de middenklasse.
Zacht houten gevelbekleding (grenen)
Gevelbekleding van harde houtsoorten
Pure Wood
Onder Pure Wood vallen de hardhout soorten. Hardhout is van nature duurzaam, daarom hoeft er bij deze houtsoorten geen thermische modificatie te worden toegepast. Ook zonder deze verduurzaming hebben de houtsoorten namelijk duurzaamheidsklasse I tot II. Ze gaan dus 15 tot 25 jaar mee. Afhankelijk van bijvoorbeeld weersinvloeden kan het hout zelfs nog langer mee gaan. Soorten die onder Pure Wood vallen zijn bijvoorbeeld Afromosia, Afzelia, Europees eiken, Iroko of Western Red Cadar. Vooral deze laatste zien we veel terug in houten gevelbekleding omdat het voorkomt is unieke kleurvariaties: van licht geelbruin over rosebruin en zalmkleur tot chocoladebruin. Bovendien is deze houtsoort heel licht.
Hard houten gevelbekleding
Advies nodig of monsters aanvragen?
Benieuwd welke houtsoort het meest geschikt is voor jouw woning of gebouw? Of benieuwd hoe alle verschillende houtsoorten eruitzien? Je kunt bij ons gratis monsters aanvragen om een beter beeld te krijgen van de verschillende mogelijkheden. Heb je vragen over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag in het maken van de juiste keuze voor houten gevelbekleding.